Finansminister Magdalena Andersson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Foto: Henrik Montgomery/TT

S infriar vallöfte om tillägg och sänkt skatt för pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tio pensionärer får mer pengar i plånboken från och med nästa år. Det meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff om pensionförändringar på fredagen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) presenterade på fredagen ett flertal budgetsatsningar på pensionerna.

Punkterna omfattar ett pensionstillägg som innebär en höjning av pensionen i september 2021 för 1,2 miljoner pensionärer. Det införs även ett höjt grundavdrag från januari 2021 vilket medför att 1,1 miljoner pensionärer får sänkt skatt. Ytterligare 1,9 miljoner pensionärer får sänkt skatt genom en reduktion av förvärvsinkomster i januari 2021.

– Vi kommer både höja pensionerna men också sänka skatten för pensionärerna. Vi kommer införa pensionstillägget med 600 kronor i månaden för dem som slitit ett helt yrkesliv och arbetat men ändå har låg pension. Vi kommer också att ta det sista steget att sluta skatteklyftan mellan pensionärer och de som arbetar, säger Magdalena Andersson.

– Sammantaget får nio av tio pensionärer högre disponibel inkomst i och med den här budgeten, säger finansministern.

”Kommer komma vår äldre till del”

Pensionstillägget beräknas uppgå till högst 600 kronor i månaden för de som har pensionsersättningar på mellan 9000-17000 kronor. Tillägget ska fasas in och fasas ut stegvis där de som uppges ligga i mitten får störst utväxling.

– Självklart när vi nu ska återstarta svensk ekonomi efter krisen kommer pensionärerna så klart att vara en del av detta. Det är också så att delar av det återstartspaket som vi presenterar som är permanenta satsningar kommer komma vår äldre till del, säger Magdalena Andersson.

Vill öka pensionsavsättningarna

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt är positiv till delar av innehållet.

– Jag tycker det är bra och positivt så klart sett till utfallet att höja pensionerna för dem som har lite lägre pensioner. Frågan är tillvägagångssättet, det vill säga medlet att uppnå det här, säger han.

han är kritisk till att det inte kommer att finansieras med ökade insättningar till pensionssystemet.

– Jag hade tyckt det hade varit bättre att uppnå samma sak genom att öka pensionsavsättningarna direkt till pensionssystemet. Gör man på det sättet i stället värnar man i någon mening integriteten bakom hela pensionssystemet. Ju mer av de här bitarna som kommer in i statsbudget ju mer sårbara blir de också för politiska nycker åt det ena eller andra hållet, säger Oscar Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.