Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: TT

Analys: Socialdemokraterna hoppas kunna locka invandringskritiska väljare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Socialdemokraterna nu går ut hårt med krav på att stoppa en stor del av dagens arbetskraftsinvandring handlar det mycket om signalpolitik. Partiet hoppas få stöd för förslaget av en mer invandringskritisk väljaropinion.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Arbetskraftsinvandringen till Sverige har länge varit en tvistefråga i svensk politik. När Fredrik Reinfeldts alliansregering liberaliserade reglerna 2008 var syftet att det skulle bli enklare för människor utanför EU att komma till Sverige för att arbeta. Med lagändringen fick Sverige de mest liberala reglerna för arbetskraftsinvandring i hela OECD.

Också Miljöpartiet gav sitt stöd åt alliansregeringens förslag och det har förstås skapat problem för Socialdemokraterna som nu regerar ihop med just Miljöpartiet. I valmanifestet inför valet 2014 slog Miljöpartiet till exempel fast att ”vi ser positivt på arbetskraftsinvandring”.

S skeptiska till lågkvalificerad arbetskraft

I grunden har alltså Socialdemokraterna och Miljöpartiet helt olika ingångsvärden i den här frågan. Socialdemokraterna har länge varit skeptiska framför allt till att lågkvalificerad arbetskraft utanför EU kommer till Sverige.

Att partiet nu inför valet försöker göra arbetskraftsinvandring till en valfråga är alltså inte överraskande på något sätt. Det är fullt logiskt med tanke på partiets tidigare hållning. I den här frågan har dessutom fackföreningsrörelsen med LO i spetsen en starkt kritisk ståndpunkt.

Miljöpartiets motstånd mot att ändra i de liberala reglerna för arbetskraftsinvandring har sannolikt satt stopp för alla försök att ändra lagstiftningen under den här mandatperioden.

Begränsa arbetskraftsinvandringen

Därför väljer alltså S-ledningen att nu inför valet lansera sitt förslag att kraftigt begränsa arbetskraftsinvandringen. Det handlar om att försöka sätta stopp för att lågkvalificerade jobb går till människor utanför EU. Socialdemokraterna vill att arbetskraftsinvandring enbart ska kunna ske till branscher där det råder arbetskraftsbrist. Det skulle innebära att knappt hälften av dagens arbetskraftsinvandring upphör.

Skälet Socialdemokraterna anger för att begränsa arbetskraftsinvandringen är svårigheterna för utrikesfödda att få jobb i Sverige. Det omfattande flyktingmottagandet de senaste åren har skapat stora problem på arbetsmarknaden med hög arbetslöshet bland utrikesfödda. Just lågkvalificerade jobb bedöms vara enda möjligheten för många av dem att få in en fot på arbetsmarknaden.

Invandringskritisk väljaropinion

Men för Socialdemokraterna handlar det här också om signalpolitik. Väljaropinionen har blivit allt mer invandringskritisk de senaste åren och för Socialdemokraterna tycks det vara viktigt att närma sig denna opinion. Dagens utspel ska alltså också tolkas som att Socialdemokraterna vill visa väljarna att partiet på detta område vill skärpa invandringspolitiken.

Sannolikt finns alltså ett brett väljarstöd för dagens S-utspel. Frågan är dock hur Socialdemokraterna ska hantera saken efter valet. Miljöpartiet lär knappast ändra åsikt utan driver sin politik om öppna gränser. Stefan Löfven har själv sagt att han gärna vill samarbeta med Centerpartiet, men också det partiet har en rakt motsatt ståndpunkt här. Centerpartiet är det kanske mest liberala riksdagspartiet i synen på arbetskraftsinvandring.

Majoritet i riksdagen redan idag

Fast detta är förstås en fråga som kommer att avgöras först efter valet. Fram till dess kommer vi att få höra statsministern och finansministern i många debatter driva frågan att den generösa arbetskraftsinvandringen måste begränsas.

Det är dock i sammanhanget viktigt att påpeka att det faktiskt finns en majoritet i riksdagen för vallöftet redan idag. Visserligen är denna majoritet bräcklig med sina 176 mandat men framför allt är det tre partier som knappast vill samarbeta: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Och att vi skulle få en uppgörelse i frågan mellan dessa tre partier är helt uteslutet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.