Foto: Scanpix

S kräver obligatoriskt gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill ha obligatorisk gymnasieskola och skolplikt upp till 18 år. Förslaget läggs fram på partikongressen i april.

Socialdemokraterna vill att skolplikten ska förlängas fram till 18 års ålder.

– Det håller inte att curla ungdomar rakt in i arbetslöshet, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Men utbildningsminister Jan Björklund (FP) sågar förslaget.

I dag är gymnasieskolan frivillig, men det är dags att skicka en annan signal, hävdar Löfven och Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Ibrahim Baylan. Deras förslag till partikongressen i april är att gymnasieskolan görs obligatorisk fram till eleverna är myndiga.

– Utan gymnasieutbildning kommer du bara längre och längre från arbetsmarknaden, säger Löfven, och likställer ungdomsarbetslösheten med en social bomb.

Detaljer återstår

Exakt hur skolplikten ska fungera, med snart myndiga elever, har partiet inte funderat klart kring.

– Detaljerna måste vi fortsätta att utveckla, säger Löfven.

Problemet är inte att locka ungdomarna till gymnasieskolan – så gott som alla börjar där. Men ungefär en av tio kommer aldrig till det tredje och avslutande året.

– Har man väl gått det tredje studieåret är man i alla fall anställningsbar, säger Skolverkets Sven Sundin, som analyserat ofullständiga gymnasiestudier.

Föräldrahjälp

Signalen om att gymnasieutbildning är ett krav ska främst gå till utbildningssystemet och eleverna. För föräldrarna kan det bli en hjälp, tror Ibrahim Baylan.

– Det kan ge råg i ryggen till föräldrar som har svårt att övertyga sina barn om att gå gymnasiet, säger Baylan.

Men utbildningsminister Jan Björklund avfärdar S-förslaget som ”ett gigantiskt luftslott”.

– Problemet är att tiotusentals ungdomar varje år hoppar av gymnasiet. En studentexamen kräver hårt arbete och studiemotivation, men man kan inte lagstifta fram motivation.

– Socialdemokraterna är desperata för att de inte har något eget att komma med inom utbildningspolitiken, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.