Nya Karolinska byggdes med hjälp av en så kallad OPS-lösning, där OPS står för Offentlig-privat samverkan. Nu vill Socialdemokraternas landstingsråd Erika Ullberg (S) stoppa OPS-avtal inom sjukvården Foto: Lars Pehrson/TT

S: Inför stopplag inom sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna på riksnivå går till val på att sätta stopp för så kallade OPS-avtal inom sjukvården, alltså offentlig-privat samverkan. Bakgrunden är det kritiserade OPS-avtalet som skrevs inför att Nya Karolinska skulle byggas.

– Sådana här typer av experiment ska vi inte ha i välfärden, och framför allt inte inom sjukvården, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

När Nya Karolinska i Solna (NKS) skulle byggas valdes en så kallad OPS-lösning, där OPS står för offentlig-privat samverkan. Det innebär i NKS-fallet att privata aktörer står för bygget och underhållet av sjukhuset och även för större delen av finansieringen.

Totalt väntas Nya Karolinska kosta landstinget runt 57 miljarder kronor fram till 2040. Enligt Socialdemokraterna har OPS-avtalet blivit för dyrt, och partiet går nu till val på att om man hamnar i regeringsställning så vill man införa en stopplag som förbjuder OPS-lösningar inom sjukvården.

Val 2018 – #dinröst

S: ”Mycket olämplig lösning”

– Det var mycket olämpligt att driva igenom den här OPS-lösningen. Det är riskkapitalister och Skanska som fått bygga det här sjukhuset, och vårdens pengar går inte till vård, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Även finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) är mycket kritisk till OPS-lösningar, säger hon i en kommentar.

– Jag tycker att alla som röstade för avtalet 2010 – såväl moderater som socialdemokrater – bör idka självkritik. Det finns inga planer på fler OPS-lösningar. Det vet Socialdemokraterna, det de nu gör är att lägga ut dimridåer, säger Irene Svenonius (M).

Vill se över om OPS-avtalet kan hävas

Om Socialdemokraterna får makten i landstinget kommer man skyndsamt se över om man kan häva OPS-avtalet.

– Det handlar om att gå till botten med vilka kostnader det innebär att häva avtalet jämfört med de enorma kostnader som avtalet nu binder oss vid till 2040, säger Erika Ullberg.

M: ”Inte ansvarsfullt att häva avtalet”

Enligt landstingets egna beräkningar skulle det kosta runt 15 miljarder kronor att häva OPS-avtalet med Skanska och projektbolaget SHP, vilket gör att den borgerliga alliansen i landstinget sagt nej till att häva avtalet.

– Alla stenar ska vändas på. Vi utesluter inte möjligheten att förvärva projektbolaget SHP. Men att häva avtalet vore inte ekonomiskt ansvarsfullt enligt de beräkningar som landstingsdirektören gjort. Den information har även Erika Ullberg fått, säger Irene Svenonius (M).

På torsdag klockan 15.30 möts Irene Svenonius (M) och Erika Ullberg (S) i en debatt som sänds direkt på svt.se/stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet