Nya Karolinska kan påverka hur invånarna i länet väljer att rösta i landstingsvalet i höst. Foto: TT

Nya Karolinska kan avgöra höstens landstingsval

Uppdaterad
Publicerad

Jättebygget Nya Karolinska har kantats av kritik, och nu kan sjukhuset i Solna komma att avgöra landstingsvalet i höst. Var sjunde person i Stockholms län säger nämligen att de kan tänka sig att byta parti efter alla turer kring sjukhusbygget.

Jätteprojektet Nya Karolinska har fått kritik i stort sett ända från början, då det visade sig att det bara fanns ett anbud i upphandlingen om vem som skulle få bygga sjukhuset.

Och all kritik som har varit kring sjukhuset kan komma att spela en avgörande roll i landstingsvalet i höst, särskilt som opinionsmätningar visat på ett jämnt läge mellan de politiska blocken inför valet.

Nya Karolinska sjukhuset

Var sjunde person i länet säger nämligen att de antingen har övervägt eller troligen kommer att byta parti på grund av Nya Karolinska. Det visar en Novusundersökning som SVT Nyheter Stockholm beställt.

Nästan 15 procent, eller var sjunde person, kan tänka sig att rösta på ett annat parti som en följd av den kritik som kommit fram mot Nya Karolinska. Foto: SVT Design

M: ”Upp till oss att vinna förtroende nu”

Mattias Thorsson är kommunikationschef för Moderaterna i Stockholms stad och län. Han är inte särskilt förvånad.

– Det har ju varit en stor fråga som varit hett debatterad och självklart påverkar en så viktig fråga. Det är upp till oss nu att vinna förtroende från de som inte har det. Samtidigt ska vi komma ihåg att det är många väljare som har ett stort förtroende för Moderaterna i sjukvårdsfrågor, säger Mattias Thorsson (M).

Pensionärer mest benägna att byta parti

I undersökningen ser man att de som säger att kritiken mot Nya Karolinska inte kommer påverka hur de röstar i landstingsvalet i stor utsträckning är personer som sympatiserar med de borgerliga partierna som styr i landstinget.

Landstingsrådet Erika Ullberg (S) vid Nya Karolinska. Foto: Lars Pehrson/TT

Samtidigt visar undersökningen att det framför allt är pensionärer som säger att de troligen kommer att byta parti efter kritiken kring sjukhuset. Förståeligt, tycker oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

– Det är ju tyvärr de gamla i länet som får sitta på landets längsta väntetider på akutmottagningarna. Och det är ju gamla som behöver väldigt mycket vård, så jag förstår att våra äldre invånare bryr sig om sjukvårdsfrågan och inte är imponerade över hur landstingsmoderaterna inte har skött pengarna runt Nya Karolinska, säger Erika Ullberg (S).

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har gjorts med personer som är 18 år och äldre boende i Stockholms län. Den genomfördes med hjälp av webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel.

Totalt omfattar undersökningen 1030 intervjuer, deltagarfrekvens 60%. Undersökningen genomfördes under perioden 17-23 maj 2018.

Frågan som ställdes i detta fall var följande:

Med tanke på att det förekommit en del kritik kring bygget av Nya Karolinska. Har denna kritik kring bygget av Nya Karolinska påverkat dig inför valet till landstinget? Vilket av följande påstående stämmer bäst in på dig:

  • Kommer inte påverka mitt val (54% av de svarande)
  • Mer säker på mitt tidigare val på grund av Nya Karolinska (17%)
  • Kommer troligen att byta parti på grund av Nya Karolinska (7%)
  • Har övervägt att byta parti på grund av Nya Karolinska (7%)
  • Vet ej (14%)

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet