Foto: TT/Montage

S-medarbetare erkänner trollkonton

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjande om att två S-medarbetare stängts av för att de via trollkonton spridit satirbilder om politiska motståndare har nu partiet utrett vad som hänt. Medarbetarna får behålla jobben men får nya arbetsuppgifter och en erinran.

De två medarbetare hos Socialdemokraterna som har misstänkts ligga bakom så kallade trollkonton i sociala medier har erkänt att de skapat en fejkad bild av politiska motståndare och sedan spridit den under påhittat namn.

Mister samordningsfunktion

– Jag är besviken och förbannad. Det är oacceptabelt att kommunicera via fejkade konton och det är absolut inte så här vi ska bedriva en valrörelse, säger partiets kommunikationschef Helena Salomonsson till SVT.

På senare tid har en debatt rasat kring falska nyheter, och hur dessa kan tänkas påverka demokratiska val. Att nu två partifunktionärer bevisligen ägnat sig åt just detta är oerhört allvarligt, menar Helena Salomonsson.

Får behålla jobbet

Trots detta får bägge S-medarbetarna jobba kvar på partikansliet. Den ena blir dock av med sin samordningsfunktion och den andra omplaceras. Båda får också en skriftlig erinran från arbetsgivaren.

Satir under falsk flagg

Utredningen har också visat att en tredje person kände till bilden, som beskrivs som satirisk, utan att veta vad den skulle användas till. Den medarbetaren får dock ingen erinran.

Hur omplaceringen kommer att gå till vill Salomonsson inte gå in på.

– Det är mellan mig och mina medarbetare. De har i övrigt skött sina arbetsuppgifter på ett bra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.