Löfven och Kinberg Batra när Decemberöverenskommelsen presenterades. Foto: TT

Motstridiga uppgifter om flyktingöverenskommelse

Publicerad

En uppgörelse mellan regeringen och Alliansen om tillfälliga gränskontroller är nu klar, uppger en centralt placerad källa till SVT. Men samtidigt säger andra uppsatta källor till SVT att uppgifterna om gränskontroller inte är sanna, utan skulle kunna handla om desinformation.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter går förhandlingarna mellan parterna trögt, och en av orsakerna till detta är att Alliansen inte kan enas om tillfälliga uppehållstillstånd.

På förmiddagen uppgav en källa SVT för parterna dock kommit överens – om tillfälliga gränskontroller. Flera svenska medier rapporterade om samma överenskommelse.

Men uppgifterna tillbakavisas av andra källor med mycket insyn som helt felaktiga.

”Desinformation”

En centralt placerad källa från allianssidan hävdar bestämt att det inte finns någon överenskommelse om att införa tillfälliga gränskontroller. Moderaterna har visserligen drivit frågan tidigare, men linjen nu är att det inte behövs bland annat eftersom regeringen redan har vidtagit andra åtgärder.

Källan hävdar att det snarast handlar om desinformation från någon av de inblandade i förhandlingarna.

De oklara beskeden kommer dagen efter det senaste stora mötet med representanter för alla riksdagspartier utom SD. Efter gårdagens möte talade flera deltagare om att man gjort framsteg men inte nått ända fram. Nästa möte är inbokat i morgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet