S och mp i samarbete – v utanför

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna (s) och miljöpartiet (mp) har bestämt sig för att intensifiera sitt samarbete och lämnar vänsterpartiet (v) utanför. Partierna siktar på att bilda en koalitionsregering efter valet 2010.

De planerar att arbeta ihop till 2020. De kommer att arbeta inom fem gemen- samma arbetsgrupper som ska lägga fram sina resultat i början av 2010.

S-ledaren Mona Sahlin säger att väns- terpartiet ställs utanför eftersom det inte accepterat budgetreglerna, budgettak och överskottsmål i de statliga finanserna.

-En framtida regering som jag leder kan aldrig kompromissa i de ekonomis- ka frågorna, säger Mona Sahlin.

Samarbetet mellan s och mp innebär att miljöpartiet framöver inte kommer att träffa några nya uppgörelser med de borgerliga.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly tror att det interna motståndet inom s mot att ställa v utanför samarbetet kommer att bli för starkt. Och han säger att v inte tänker vara med och rösta fram en s-mp-regering efter valet 2010.

-I värsta fall kan det då bli ett extraval. Enda möjligheten för s och mp att bilda regering är att de får egen majoritet i valet, säger Ohly.

Får inte vara med

Sahlin påminde om att hon krävt besked av vänsterpartiet men inte fått svar.

-Därför har vi stannat vid oss två. Detta är det trovärdiga alternativet.

Inte ens om vänsterpartiet nu skulle ändra uppfattning blir det någon förändring. Partiet har försuttit sin chans, enligt Sahlin.

Ingen ihopslagning

-Men vi har inte ambitionen att slå ihop våra partier naturligtvis, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Mona Sahlin och de två språkrören planerar också en gemensam turné under hösten, bland annat ska Göteborg, Norrköping och Malmö besökas.

Orsaken är att vänsterpartiet inte accepterat budgetreglerna, budgettak och överskottsmål i de statliga finanserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.