Socialdemokraterna ser ut att fortsatt bli största grupperingar i Svenska kyrkan Foto: TT

S om resultatet i kyrkovalet: ”En lättnadens suck”

Uppdaterad
Publicerad

Resultatsiffrorna i söndagens kyrkoval har börjat stabilisera sig, och det står klart att Socialdemokraterna åter fått flest röster, med omkring 30 procent. Störst ökning står Sverigedemokraterna för, som ökat från 6 procent 2013 till över 9 procent av rösterna i år.

Valdeltagandet i årets kyrkoval ser ut att öka från knappa 13 till över 18 procent i kyrkovalet, det högsta sedan 1950.

– Jag tror i grunden att det blivit en tydlig konflikt, att valet uppfattas som relevant, säger Jesper Eneroth, kyrkopolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till TT.

S: ”Måste ta vara på engagemanget”

Flest röster får just Socialdemokraterna (30,3 procent) och Partipolitiskt obundna (17,0 procent) enligt en första prognos, där rösterna från 1.969 av 2.153 valdistrikt hade redovisats.

– Det är en lättnadens suck för många medlemmar. Vi har en betryggande majoritet för en öppen kyrka och måste arbeta för att ta vara på engagemanget för socialt arbete, bistånd och diakonin, säger Jesper Eneroth.

SD: ”Väldigt glädjande”

Mest ökar Sverigedemokraterna enligt det preliminära resultatet, från 6,0 till 9,3 procent.

– Det blev ett tydligt val mellan oss som står för tro och tradition, som vi ser det, och Socialdemokraterna som har utvecklats till mer av vänsterliberala opinionsbildare, säger Aron Emilsson, kyrkopolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, till TT.

Det förekom spekulationer om att SD skulle öka ännu mer.

– Jo, det var många som hade hoppats en rejäl framryckning, och att vi skulle kunna utmana Socialdemokraterna om att vara den dominerande kraften inom kyrkan, men jag ser det som väldigt glädjande att vi gått fram till ungefär tio procent, säger Emilsson.

LÄS MER: Ökat valdetagande i årets kyrkoval

LÄS MER: Kyrkans valledare: ”Högsta valdeltagandet sedan 1950”

LÄS MER: Problem med att rösta i kyrkovalet runt om i landet

LÄS MER: Flera upprörda efter att ha nekats rösta i kyrkovalet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.