Foto: Jonas Ohlin / SVT Nyheter

Problem med att rösta i kyrkovalet runt om i landet

Uppdaterad
Publicerad

Många har blivit nekade att rösta i kyrkovalet. Svenska kyrkans valledare Anki Bondesson säger att de bara hört talats om problemet i Stockholm men SVT Nyheter får nu vittnesmål från hela landet.

Flera personer som SVT Nyheter har varit i kontakt med är upprörda efter att ha nekats rösta i kyrkovalet. Detta eftersom de gått till en ”vallokal” istället för en ”röstningslokal”.

Svenska kyrkans valledare Anki Bondesson vet inte hur många personer som har hamnat fel och inte kunnat rösta av den anledningen. Hon säger att hon hört talats om problemet från flera håll i Stockholm, men inte från andra håll i landet.

”Otroligt dålig information på nätet”

Problemen med att rösta verkar dock inte vara avgränsade till Stockholm.

SVT Nyheter har under kvällen varit i kontakt med många personer runt om i landet som har haft problem med att rösta under dagen.

”Blev inget röstande för oss i år, tråkigt att vi blev utestängda trots att vi hade både legitimation och röstkort”, skriver en läsare som blev nekad att rösta i Laholm i Halland.

”Jag och min fru blev nekade i Lindesbergs församlingshem från att rösta då vi tillhör Örebro”, skriver en annan läsare, och fortsätter:

”Otroligt dålig information på nätet då vi försökte kolla upp var vi fick rösta innan vi gick”.

”Svenska kyrkan har stora pedagogiska utmaningar”

En person i Uppsala som råkade ut för samma sak menar att Svenska kyrkan har ”stora pedagogiska utmaningar i nästa val”.

”För mig är vallokal och röstningslokal synonymer och jag tyckte att jag kunde gå till valfri vallokal. Men icke”.

En annan läsare vittnar om problem att rösta i kyrkovalet i Östersund.

”Trots att jag gick till en så kallad röstningslokal, som till och med stod listad på baksidan av mitt röstkort som en plats där jag kunde rösta under valdagen istället för min vallokal, så fick jag inte rösta där”, skriver personen.

Svenska kyrkan ska utvärdera valet i veckan

SVT Nyheter kontaktar återigen Svenska kyrkan och meddelar att det varit problem med att rösta i stora delar av landet.

– Det har inte nått mig, men vi får göra en utvärdering i veckan. Då vi får se hur många som har ringt och mejlat kring detta. I dag vet vi att ett 20-tal har klagat, säger Svenska kyrkans valledare Anki Bondesson.

Hur stort är det här problemet?

– Med tanke på hur många som har röstat så är det inte en stor andel, men det räcker att det är en person så är det beklagligt.

Vad kan det få för effekter?

– Jag vet inte. Jag vet bara att vi måste titta på det och utreda detta.

LÄS MER: Flera upprörda efter att ha nekats rösta i kyrkovalet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkovalet 2017

Mer i ämnet