Håkan Waara tänkte rösta under en löptur, men blev nekad. Han är arg över att informationen varit så dålig. Foto: Jonas Ohlin / SVT Nyheter

Flera upprörda efter att ha nekats rösta i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer som SVT Nyheter talat med har nekats att rösta i kyrkovalet. Detta trots att det tydligt står på röstsedeln att de ska kunna rösta i valfri röstningslokal på valdagen.

– Jag blir så förbannad, säger en kvinna och skrynklar ihop sitt röstkort och sina valsedlar.

Hon har precis blivit nekad att rösta i kyrkovalet efter att ha stått i kö utanför Johannes församling på Frejgatan i centrala Stockholm i över en halvtimme.

Kyrkovalet 2017

– Nu blir det ingen röst, jag har inte tid med det här. Att man inte får rösta här kunde de väl upplysa om så man inte behövde spilla sin tid, säger hon och rusar vidare.

På röstkortet står det att man på valdagen ska kunna rösta ”i vilken röstningslokal som helst i landet”. Trots detta nekas flera personer som tillhör andra församlingar att rösta när SVT besöker röstmottagningsstället.

”Jag känner mig felinformerad”

Stefan Eriksson från Täby är en av dem som inte får rösta.

– Det är flera som har blivit ivägkörda. Nu måste jag åka till Täby för att rösta. Jag känner mig felinformerad. Så som jag tolkar det ska det inte finnas några begränsningar, säger han och fortsätter:

– De sa att de inte kunde komma åt kyrkböckerna. Nu blir ju valet snett.

Han berättar om ytterligare en person som precis blev hänvisad till Flen tolv mil bort.

Så här står det på röstkorten: ”På valdagen 17 september kan du rösta i vilken röstningslokal som helst i landet”. Röstningslokal och vallokal är dock inte samma sak i kyrkovalet. Foto: Jonas Ohlin / SVT Nyheter

Håkan Waara tänkte rösta under en löptur i stadsdelen. Även han blir nekad och hänvisad till Södermalm. Inte jättelångt bort, men han blir ändå arg över att informationen varit dålig.

Håkan Waara tänkte rösta under en löptur, men blev nekad. Han är arg över att informationen varit så dålig. Foto: Jonas Ohlin / SVT Nyheter

Därför har det blivit fel

Det hela handlar om begreppsförvirring. Dels finns det vallokaler och dels finns det röstningslokaler. Till en röstningslokal kan man gå oavsett var i landet man bor och där har man även kunnat förtidsrösta. I en vallokal däremot kan man endast rösta om man är skriven i församlingen. Dessutom finns det samlingsbegreppet ”röstmottagningsställe”.

De som har nekats att rösta har alltså gått till en vallokal som inte hör till deras egen församling på valdagen och inte till en röstningslokal.

Valnämndens ordförande i Johannes församling, Mikael Sternbeck, tycker det är olyckligt att det blivit ”dubbla signaler”. Enligt Svenska Kyrkans hemsida framgår det att röstmottagningsstället på Frejgatan endast är öppet mellan klockan 9 och 11 för väljare från andra församlingar.

– Det står rätt på nätet, men det handlar ju också om att vi har blivit tagna på sängen av att det är så många som vill rösta i dag, säger han.

Även Christer Wälivaara, som delar ut röstsedlar för Socialdemokraterna utanför vallokalen är upprörd över att inte alla får rösta.

– Det blir ju tvetydigheter. Det är klart att vi måste gå till botten med det här, säger han.

Flera rapporter om besvikna väljare

På Svenska kyrkan centralt säger man att man har hört talas om problemet från flera ställen i Stockholm, men inte från andra håll i landet.

– Jag förstår att det har varit svårt pedagogiskt att förklara för folk. Men på framsidan av röstkortet står det klart och tydligt ”här är din vallokal”, säger Anki Bondesson, kyrkovalledare.

Vad säger du till alla de som inte har fått rösta i dag efter att ha köat?

– Jag vill undersöka vad som har hänt och om vår personal har gjort vad de ska. Men det är såklart jättetråkigt att det har blivit såhär.

Har ni varit opedagogiska?

– Det är en regelfråga som vi får ta med oss till kommande val.

LÄS MER: Köer på många håll för att rösta i kyrkovalet

Fotnot: Håkan Waara fick till slut rösta i Johannes församling efter att SVT Nyheter börjat ställa frågor om varför han inte fått rösta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkovalet 2017

Mer i ämnet