”Vi står inför en enorm utbyggnad”, sa Mikael Damberg (S) under lördagens pressträff. Foto: TT

S presenterar ”generalplan” för mer elproduktion

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna presenterar en plan för ökad elproduktion.

Alla energislag från vindkraft till kärnkraft behövs, säger finansminister Mikael Damberg (S).

– Sverige behöver mer billig el så snabbt det går. Vi vill kraftigt öka elproduktionen för att få ner elpriserna för vanligt folk, men också klara klimatet och skapa jobb, säger Damberg på en pressträff tillsammans med energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Planen, som de också presenterar i en artikel på DN Debatt, innehåller tio punkter. Flera av partiets ambitioner är kända sedan tidigare. Några nya konkreta förslag satsningar eller nya tidssatta mål nämns inte i artikeln.

S vill kraftigt bygga ut den havsbaserade vindkraften. Partiet pekar på att Sverige förbrukar 140TWh el per år och på att det finns ansökningar om att få bygga havsbaserad vindkraft motsvarande 350 TWh.

Kärnkraft del av energimix

När det gäller kärnkraften skriver de två ministrarna att den är en viktig del av svensk energimix. Då ska förutsättningarna för att få ut bra effekt av dagens och framtidens kärnkraft vara goda, uppger de.

S vill se över vilka åtgärder som behövs för att Sverige ska kunna utnyttja både befintlig och framtida kärnkraft.

– Kärnkraften är en viktig del av svensk elproduktion och den kommer att vara det lång tid framöver. Kärnkraften i Sverige ska värnas. Vi socialdemokrater är teknikoptimistiska, säger Mikael Damberg.

Inga konkreta förslag

Några konkreta förslag på att förbättra förutsättningar för ny eller för förlängd kärnkraft nämns inte.

Moderaterna har föreslagit en ”färdplan” för ny kärnkraft, där det bland annat föreslås att staten ska ge gröna kreditgarantier för ny kärnkraft och att planerbara energislag som kärnkraft oh vattenkraft ska få ersättning för att de bidrar med stabilitet i energisystemet.

I Socialdemokraternas ”generalplan” nämns att partiet vill se ett särskilt stöd för storskalig produktion av biodrivmedel, samt krav på att installera fler solceller på offentliga och kommersiella byggnader.

Partiet lovar också att satsa på svensk produktion av vätgas och att en nationell plan för vätgasinfrastruktur ska tas fram.

”Liknar en krigsekonomi”

En annan punkt i ”generalplanen” är att korta tillståndsprocesserna för att fördubbla takten i utbyggnaden av elnätet, samt att se över indelning av elprisområden.

Partiet vill också ha en ny bred energiöverenskommelse mellan riksdagens partier.

Vidare framhåller Damberg vikten av sammanhållning i EU för att stå emot det han kallar för Rysslands energikrig.

– Vi befinner oss i något som närmast liknar en krigsekonomi. Vi måste hålla ihop för att bryta energiberoendet som Europa har från såväl Putin som oljeshejkerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.