Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade i dag S valmanifest.

S presenterar sitt valmanifest

Uppdaterad
Publicerad

Som näst sista parti presenterar Socialdemokraterna på tisdagen sitt valmanifest. I ett nytt förslag vill de ge föräldrar fem dagar extra ledigt.

Socialdemokraterna föreslår en extra veckas ledighet per år för föräldrar vid skollov, studiedagar eller terminsstart.

Det är partiets nya stora löfte i valmanifestet.

– I dag är det alltför många föräldrar som känner att tiden inte räcker till. Man har inte råd att ta tjänstledigt eller tillräckligt många semesterdagar. De kan innebära stress och att barn lämnas ensamma hemma, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Tio dagar totalt

Förslaget kallas för en familjevecka. Föräldrar som arbetar får fem lediga dagar var som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år. I realiteten är det tio dagar totalt, som föräldrar kan ta ut antingen tillsammans, eller fem dagar var för sig. Ersättning kommer att motsvara föräldrapenningen i föräldraförsäkringen.

”Glädje att genomföra”

– En reform som kommer att vara en glädje att genomföra i en socialdemokratiskt ledd regering, säger Stefan Löfven vid dagens pressträff.

Reformen väntas kosta 5,4 miljarder kronor, uppger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hon menar att det är en reform som kommer att stärka såväl arbets- som familjeliv för de cirka 900 000 familjer som berörs.

Stefan Löfven tror inte att förslaget kommer att leda till färre arbetade timmar.

”Föräldrar är pressade”

– Snarare fler. Vi har alltför många föräldrar som lider av en stress och en press och som tvingas gå ner i deltid för att hinna med att vara med barnen.

– En av de största orsakerna till sjukskrivning är psykisk ohälsa, och en av de bakomliggande orsakerna till det är att föräldrar är pressade. De behöver få tid att vara med sina barn.

Testa vilka partier som tycker som du – gör Valkompassen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet