Tidigare migrationsminister Heléne Fritzon (S) presenteras som Socialdemokraternas toppnamn till Europaparlamentsvalet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Migrationsminister Heléne Fritzon blir S toppnamn till EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsminister Heléne Fritzon är Socialdemokraternas toppkandidat till EU-parlamentsvalet. Det meddelade partiet på en presskonferens.

En enhällig partistyrelse står bakom nomineringen av Fritzon som förstanamn inför EU-valet, sade partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Hon lyfte fram Heléne Fritzons långa politiska erfarenhet, bland annat 25 år som kommunalråd.

Heléne Fritzon har varit migrationsminister och biträdande justitieminister sedan juli 2017. Hon var tidigare kommunalråd i Kristianstad.

– Det jag också vill lyfta fram är Heléne Fritzons ledarskap, sade Lena Rådström Baastad.

– En kvinna som aldrig backar för att fatta de riktigt svåra besluten, men som också vet hur man kompromissar för att nå resultat.

”EU-valet viktigare än någonsin”

Heléne Fritzon sade att hon var stolt och glad att få stå som förstanamn på EU-valsedeln.

– Det är ett väldigt viktigt val. EU-valet är viktigare än någonsin.

Resten av Socialdemokraternas lista har ännu inte presenterats.

Även inom Miljöpartiet är en nuvarande minister aktuell som toppnamn inför EU-valet. I december föreslog riksvalberedning kulturminister Alice Bah Kuhnke som förstanamn på listan, om det faktiskt blir så fastställs av en medlemsomröstning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.