Enligt en ny mätning från SCB tappar S stort bland LO-väljare. Samtidigt får SD ökat stöd. Statsminister Stefan Löfven (S) till höger och Jimmie Åkesson, partiledare för SD, till vänster. Foto: TT

SCB: S tappar stort bland LO-väljare – SD ökar

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna tappar stort bland LO-väljare, samtidigt som stödet för SD ökar. I Statistiska centralbyråns novembermätning uppgav 46,4 procent av LO-medlemmarna att de sympatiserade med S. I majmätningen är den siffran nere på 38,5 procent.

För SD har utvecklingen gått åt motsatt håll. I november uppgav 20,0 att de sympatiserar med SD. Nu uppger 24,9 procent att de gör det.

– Det är klart att det är bekymmersamt, men samtidigt kan vi se att det är S som har starkast stöd. Det vi behöver göra är att fortsätta berätta varför vi tycker att S politik är den bästa för våra medlemmar, säger Therese Guovelin, förste vice ordförande på LO till SVT Nyheter.

Val 2018 – #dinröst

SD har i flera år varit näst största parti bland LO-medlemmar..

– Den senaste tiden har mycket av debatten kretsat kring flyktingfrågan och när en sådan fråga dominerar så gynnar det partier som Sverigedemokraterna och deras motsvarigheter, det har vi sett i hela västvärlden, säger Therese Guovelin.

Både Socialdemokraterna och LO driver en hård kampanj mot SD i försöket att just locka tillbaka LO-väljare.

– Jag är övertygad om att det samtalsarbete vi bedriver kommer ge ett positivt resultat, säger Therese Guovelin.

S sympatier minskar

Till skillnad från siffrorna som släpptes förra veckan, är den här baserad på vilket parti man står närmast i stället för vilket parti man skulle rösta på om det vore val i dag. I denna går det också att bryta ned siffrorna i flera kategorier som kön, ålder, utbildningsnivå och facklig tillhörighet.

SCB-undersökningen visar bland annat att det i dag är 29,6 procent som sympatiserar med Socialdemokraterna, en minskning på fyra procentenheter från förra mätningen i november. Ser man dock till hur många som säger sig rösta på partiet så är den siffran lägre – 28,3 procent.

SD skiljer sig från övriga partier

Att siffrorna skiljer sig såhär gäller för de flesta partierna förutom KD och SD, där SD tydligt skiljer sig från övriga partier.

I förra veckans mätning uppgav 18,5 procent att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore riksdagsval i dag, dock är det 14,7 procent som säger sig sympatisera med partiet.

Utländsk bakgrund

Stödet för SD ökar även bland väljare med utländsk bakgrund. I november sympatiserade 10,6 procent med SD. I maj var den siffran 12,0. Ökningen är större bland kvinnor med utländsk bakgrund jämfört med män.

För S minskar dock stödet både bland män och kvinnor med utländsk bakgrund.

S och M lika stora bland män

Skillnaden i sympatier för S respektive M bland män är närmast obefintlig. 27,0 procent uppger att de sympatiserar med S medan 26,5 sympatiserar med M. I novembermätningen var skillnaden över 5 procentenheter till fördel för S.

Bland kvinnliga väljare är sympatierna ungefär 11 procentenheter högre för S än för M.

Vilket parti tycker som du? Gör SVT:s valkompass

Fakta: Skillnaderna mellan undersökningarna

Den första undersökningen som redovisades förra veckan svarar på frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna.

Dagens undersökning mäter partisympati utifrån frågorna, Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra?, eller, Vilket parti har du störst sympati för?

För de flesta partier är det ingen större skillnad mellan vilket parti man röstar på eller vilket man sympatiserar med.

Det enda parti som skiljer ut sig är SD, där det är betydligt färre som säger sig sympatisera med partiet än som är beredda att rösta på det.

SCB-undersökningen i dag redovisar även stödet för EU-medlemskapet.

Källa: SCB, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet