Peter Hultqvist (S) reagerar kraftigt på SVT:s avslöjande om att försvarsministern vill storsatsa på det svenska flygvapnet. Foto: TT

S rasar mot försvarsministern

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna reagerar kraftigt på försvarsministerns utspel om en storsatsning på det svenska flygvapnet. – Det är lite panik över det hela. Man beter sig på ett väldigt yrvaket sätt, säger ordföranden i försvarsutskottet Peter Hultqvist (S).

Enligt försvarsminister Karin Enström (M) beror den föreslagna miljardsatsningen framförallt på Rysslands upprustning och agerande i Ukraina. Men också på förra årets flygincidenter när ryska attackplan övade anfall mot svenska mål. Enligt Peter Hultqvist har Socialdemokraterna vid flertalet tillfällen varnat för utvecklingen i Ryssland och kritiserat regeringen för att inte ta frågan på allvar.

– Regeringen har avvisat den här kritiken. Men nu vänder man 180 grader. Plötsligt föreslår man förstärkningar av luftvärn, ubåtsköp och fler Jas-plan. Det tyder på dålig prognosförmåga och att de inte har någon stabilitet i försvars- och säkerhetspolitiken.

”Nyvaken tillnyktring”

Socialdemokraterna har själva föreslagit flera av de satsningar som försvarsministern lade fram på torsdagen. Men innan Peter Hultqvist kan uttala sig i detalj vill han analysera och räkna på förslagen.

– Det här ligger inom det härad som man kan diskutera och i vissa stycken är det en nyvaken tillnyktring från Moderaterna, säger Peter Hultqvist.

Hotar samarbetet

Arbetet i den så kallade Försvarsberedningen pågår för fullt. Det är ett forum för regeringen och representanter för de politiska partierna i riksdagen. Syftet är att nå så bred enighet som möjligt om säkerhets- och försvarspolitiken. I maj ska beredningen presentera en försvarspolitisk rapport. Men dagens utspel hotar samarbetet, menar Hultqvist.

– Nu försöker Moderaterna låsa Försvarsberedningens positioner. De pratar om blocköverskridande överenskommelser. Men de växer fram via dialog. Inte genom att diktera villkoren genom utspel och ta snabba poänger.  Vi hade möte i dag med Försvarsberedningen, men Moderaterna nämnde inte ens detta, säger Hultqvist.

MP också kritiskt

Också Miljöpartiet riktar kritik mot att försvarsministern vill köpa ytterligare tio Jas-plan. Partiets språkrör Åsa Romson anser att de plan som redan finns kan utvecklas och användas bättre.

– Moderaterna kör med överbudspolitik om försvaret. Redan idag orsakar JAS-beställningen problem för försvaret som inte har pengar för att hålla planen igång, säger hon till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer