S satsar på stärkt sjukförsäkring

Uppdaterad
Publicerad
Socialdemokraterna satsar 3,5 miljarder kronor på att förstärka sjukförsäkringen i sitt budgetförslag för nästa år.

Socialdemokraterna vill ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen, höja ersättningsnivåerna och ta bort den andra sjuklöneveckan. För att finansiera det satsar partiet 3,5 miljarder kronor i sitt budgetförslag.

–Det är nödvändigt att höja taken i sjukförsäkringen eftersom alltfler tvingas ta kompletterande försäkringar eftersom de allmänna försäkringarna är för dåliga, säger Thomas Eneroth, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Genom att ta bort den andra sjuklöneveckan får företagen enligt Eneroth lägre kostnader för sjukfrånvaron.

-Men det innebär också att det minskar tveksamheten att anställa personer med tidigare sjukhistorik. Det tror vi är viktigt eftersom vi vill att många företagare ska kunna anställa personer utan att vara rädd för ökade sjuklönekostnader.

Han tror också det underlättar för parterna att komma överens om bredare omställningsavtal som också innehåller rehabilitering.

–Vi vill ha en rejäl arbetslinje, inte en utsorteringslinje, säger Thomas Eneroth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer