S föreslår att en kommun måste svara inom 9 månader efter att en begäran om att få bygga vindkraft kommit in. Det kommunala vetot ska dock bestå. Foto: TT

S: Snabbare tillståndsprocess för vindkraften

Uppdaterad
Publicerad

Kraftbolagen ska snabbare få veta om en kommun säger ja eller nej till vindkraftsbyggen. Det föreslår Socialdemokraterna. En nödvändig åtgärd för att öka elproduktionen snabbt, säger partiledare Magdalena Andersson på en pressträff.

– För att öka elproduktionen här och nu, det här årtiondet, finns bara ett svar: och det är vindkraft, säger Magdalena Andersson.  

Redan för några veckor sedan lade Socialdemokraterna fram sin vision för vindkraften. 

Mer vindkraft, särskilt till havs, var budskapet då. Dessutom menade man att vindkraften inte bör missgynnas i förhållande till andra kraftslag. 

Och i dag presenterade man ytterligare förslag på hur man skulle kunna öka utbyggnaden av vindkraften, bland annat genom ett nytt utskottsinitiativ i riksdagen, som syftar till att skynda på tillståndsprocessen för vindkraftsbyggen.  

Framför allt handlar det om att kraftbolagen tidigare än i dag ska få veta om en kommun säger ja eller nej till vindkraft.  

S föreslår att en kommun måste svara inom 9 månader efter att en begäran om att få bygga vindkraft kommit in. Det kommunala vetot ska dock bestå. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.