Foto: TT

S: Ge duktiga lärare 3.000 kronor mer i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill höja lönerna för lärare. Tre miljarder satsas varje år för att få upp lönerna för särskilt duktiga lärare, enligt ett förslag som statsminister Stefan Löfven presenterade på en presskonferens i Almedalen i dag.

Förslaget fanns med redan i regeringens höstbudget som föll i december. Nu framhärdar alltså Socialdemokraterna med detta löfte: Från och med 2016 investerar regeringen 3 miljarder på årsbasis i ett lärarlönelyft för särskilt skickliga lärare.

– Vi har en lärarbrist – det är för få som söker till läraryrket och för många som inte vill stanna kvar. Det här är självklart ett stort problem, säger statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens i Almedalen i dag.

– Vi vill göra läraryrket mer attraktivt, fortsätter Löfven.

3.000 kronor mer i månaden

Socialdemokraterna uppskattar att lärarlönelyftet kommer att omfatta omkring 60.000 lärare och motsvara ett genomsnitt på 3.000 kronor mer i månaden.

Beslut om vilka lärare som ska få höjd lön ska fattas lokalt. För att få höjd lön krävs att man uppfyller en rad kriterier.

Få skulle välja yrket på nytt

Det var en dyster bild av läraryrket och svensk skola som målades upp vid presskonferensen – med sjunkande Pisa-resultat och bristande gymnasiekompetens bland eleverna och svag löneutveckling för pedagogerna.

Det är bara fem procent av lärarna som anser att yrket har hög status. Det är 16 procent av de yrkesverksamma som nu arbetar utanför skolväsendet och bara varannan lärare skulle välja om yrket i dag, säger utbildnings- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Framtaget ihop med facket

S-förslaget om ett lärarlönelyft är framtaget tillsammans med fack och arbetsgivarorganisationer.

– Vi välkomnar satsningen, säger Helene Fritzon från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, till nyhetsbyrån TT.

Johanna Åstrand, förbundsordförande i Lärarförbundet, säger att det är en viktig satsning.

– Nu ligger bollen hos huvudmännen, säger Johanna Åstrand till TT.

”Får inte tro att det räcker”

Även Lärarnas riksförbund välkomnar Socialdemokraternas förslag men förbundsordförande Bo Jansson påpekar att man var förberedd eftersom det fanns med i höstbudgeten.

– Det är väldigt välkommet. Det är av nationellt strategiskt intresse att få upp lärarlönerna och bra staten går in och tar ansvar. Det är välinvesterade pengar att göra läraryrket mer attraktivt, säger han.

Bo Jansson poängterar att det behövs mer för att råda bot på lärarbristen som är akut inom vissa skolämnen.

– Det är inte lite pengar men man får inte tro att det räcker. Det här handlar om extrapengar från staten, sedan måste kommunerna och friskolorna ta huvudansvaret för att höja lönerna i varenda kommun och i varenda skola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.