Magdalena Andersson Foto: Scanpix

S: Två reträtter och en stöld

Uppdaterad
Publicerad

-Det är två reträtter och en välkommen stöld av politik från Stefan Löfven, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson om regeringens förslag.

Hon berömmer också, lätt syrligt, regeringen för kreativ rubriksättning eftersom nära 2,8 av de 3,1 miljarder som ingår i det regeringen kallar jobbpaket för unga 2014, handlar om sänkta avgifter i a-kassan.

Att regeringen därmed föreslår att de differentierade avgifterna i a-kassan slopas är i sig dock en mycket välkommen omvändelse från regeringen, enligt S. Tanken bakom dem var en skrivbordskonstruktion.

Valbudgeten 2014

Reträtt nummer två, i hennes ögon, är att regeringen föreslår mindre ändringar i de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga. Men hela systemet är feltänkt.

Vispar om

– Nu vispar man om lite i systemet i stället för att ta bort det helt och lägga pengarna på de ungdomar som har svårast att komma in på arbetsmarknaden.

Den generella sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga upp till och med 25 år innebär att 15 miljarder om året går till en åtgärd som enligt S inte kan sägas ha lett till fler jobb för unga.

Den välkomna stölden är YA-jobben som enligt Andersson är kalkerade på de avtal S-ledaren Stefan Löfven var med och sjösatte under sin tid som ordförande för IF Metall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet