S: Vi är inte nöjda

Uppdaterad
Publicerad

Förlorarna var många när SCB:s stora väljarundersökning presenterades i dag. Mest backade Socialdemokraterna. – Tyvärr ligger den i linje med andra mätningar, vilket ju inte är något som vi är nöjda med, säger Carin Jämtin (S) till SVT Nyheter.

Socialdemokraterna tappade 2,4 procentenheter och får 27, 6 procent i mätningen. Jämtin tror att det beror på flera saker.

– Det har varit ett väldigt turbulent år där regeringen haft att hantera olika kriser och olika utmaningar. Det har man gjort och kommer att fortsätta att göra det. Men jag tror att vi samtidigt som parti måste bli bättre på att berätta om våra prioriteringar och om hur vi vill göra Sverige starkare – med lägre arbetslöshet, bättre skola och en välfärd som vi alla har rätt till, säger Carin Jämtin, partiets partisekreterare.

Men ni fortsätter att tappa till SD?

– De har enkla lösningar på mycket svåra frågor. De har också enkla lösningar som kommer öka Sveriges utsatthet och problem, och det hoppas jag att vi kommer att kunna beskriva här åren framöver.

M: Behövs tillfällig flykting-paus

Var femte väljare hade röstat på SD om det hade varit val i november, enligt mätningen. Flest väljare tar partiet från Moderaterna, som efter S är det partiet som backar mest i mätningen. Partisekreterare Tomas Tobé (M) tror att orsaken till att man tappar väljare till SD beror på att många känner en oro kring hur flyktingkrisen hanteras.

– Därför tror jag att det är viktigt för Moderaterna att tydligt visa ledarskap och till exempel driva frågan om att Sverige behöver en tillfällig ”flykting-paus”.

KD: Viktiga månader framför oss

Tuffast är resultatet för Kristdemokraterna, ännu en gång hamnar partiet under riksdagsspärren i en opinionsmätning.

– Det är ett dåligt resultat och vi vill verkligen mer, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg.

Ingen effekt av att ni fått ny partiledare?

– Jag tror att den kommer, men det tar tid att bli känd hos väljarna och att väljarna också lär känna vår nya partiledare. Ebba Busch Thor har på kort tid varit väldigt synlig i media, framöver kommer vi märka att väljarna vet vem hon är och vilken politik partiet står för. Vi har viktiga månader framför oss.

”En fråga under hela mandatperioden”

Även Miljöpartiet tappar i mätningen. Språkröret och vice statsminister Åsa Romson tror att det är svårt att analysera siffrorna för att mätningen gjorts ”under en period med många olika politiska händelser” (2-25 november).

Vilken utmaning är det för regeringen att SD är så stora?

– Det gäller för alla partier att säkerställa att man når ut med budskap och förklarar varför man tror att den bästa vägen för Sverige är att vara ett öppet land som ger möjlighet för många människor att etablera sig i och bygga en framtid här. Det är så vi blivit starka i historien, det är så vi kommer att vara starka i framtiden, säger Åsa Romson, och fortsätter:

– Men det kräver också starkt internationellt samarbete och det är en fråga som kommer att vara med oss under hela den här mandatperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.