S vill ändra lag om utvisning av barn

Uppdaterad
Publicerad

Efter Migrationsverkets beslut att utvisa tvååriga Haddile till Frankrike kräver Socialdemokraterna att lagen ändras.

–Någonstans behöver man fundera på om det här inte är ett ömmande fall, vad är det då som omfattas? säger Fredrik Lundh Sammeli, Socialdemokraternas migrationspolitiske talesperson, till TT.

Tvååriga Haddile övergavs som liten av sin biologiska mamma och riskerar nu att utvisas till Frankrike, det land där flickan och mamman är medborgare. Mamman övergav flickan när hon var fyra månader och ingen vet var hon befinner sig.

Utvisningen av Haddile

Men enligt Migrationsverket är flickans situation inte så allvarlig att det ska ses som att det finns ”synnerligen ömmande skäl”, vilket lagen kräver för att hon ska få stanna.

”För strikt”

Den lagen vill Socialdemokraterna nu ändra. Tidigare hette det i lagtexten ”humanitära skäl”. Lundh Sammeli är kritisk till effekterna av att det ändrades.

–Tanken när vi gick från humanitära skäl var inte att det skulle bli en skärpning. Vi i Socialdemokraterna tycker att den här ventilen är för smal. Synnerligen ömmande omständigheter har blivit för strikt, säger han.

Migrationsminister Tobias Billström har avböjt att kommentera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet