S vill ha en konflikt om vinsterna inför valet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”En stöld från svenska folket” –  så beskriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) nu stora vinster i välfärden.

Med den retoriken tyder väldigt lite på att regeringen vill överge Ilmar Reepalus vinsttak och göra upp med de borgerliga.

Istället satsar man på en höger – vänsterkonflikt om välfärden inför nästa valrörelse.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

I morse kom Sveriges största skolkoncern Academedia med sin rapport för tredje kvartalet. Bolaget, som börsintroducerades i juni, mer än fördubblar rörelsevinsten från 31 till 68 miljoner.

Som av en händelse presenterades detta bara timmar före regeringens välfärdsutredare Ilmar Reepalu överlämnade utredningen ”Ordning och reda i välfärden” till civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Visserligen gjorde civilministern ingen poäng av just Academedias kvartalsrapport vid dagens pressträff, men han upprepade gång på gång mantrat att skattepengar ska gå till välfärden, inte till vinster. Och att det ska bli stopp för vinstjakten i skolan.

Ännu hårdare i retoriken var statsminister Stefan Löfven (S) i SVT:s partiledardebatt i våras när han, apropå Academedias börsintroduktion, slog fast: 

– Vi har 60.000 barn till salu på börsen.

Tidigare splittring

Skillnaden mot hur det lät från partiledningen inför Socialdemokraternas kongress 2013 är ganska remarkabel. Då var partiet djupt splittrat. Partivänstern och LO drev stenhårt på för en non-profit-princip i välfärden med ett vinsttak, medan partiledningen istället ville begränsa vinsterna med mer insyn och höjda kvalitetskrav. Den försiktiga linjen motiverades av en oro för att väljarna skulle mötas av varningar om att barnens skola eller föräldrarnas äldreboende, skulle tvingas slå igen om de rödgröna vann valet.

Nytt läge

Nu är läget ett annat. Inte minst för att budgetsamarbetet med Vänsterpartiet bygger på att regeringen lägger fram ett skarpt förslag som ska stoppa vinstintresset i välfärden. Skulle man då göra upp med de borgerliga om att minska vinsterna enbart med höjda kvalitetskrav, riskerar man att förlora Vänsterpartiets budgetstöd. Och då skulle det räcka att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade för Moderaternas budget nästa höst för att regeringens sista budget före valet skulle falla och Löfven skulle ha ännu en regeringskris att hantera, ett år före valet.

Det är inte en risk regeringen är beredd att ta.

Socialdemokraterna vill ha en konflikt

Ett annat skäl till förändringen är att man nu, med välfärdsutredningen, anser sig ha fått en modell som kan fungera. Man har fått en manual för hur man kan genomföra det som ansågs tekniskt svårt 2013. Att Jonas Sjöstedt (V) tycker att taket på sju procent är för högt är inte negativt i sammanhanget.

Det tredje och möjligen viktigaste skälet till att man i dagsläget inte är beredd att göra upp med de borgerliga är att Socialdemokraterna gärna vill ha en konflikt om vinsterna i välfärden inför valet 2018, inte minst när det gäller skolan. Här anser man sig ha väljarna på sin sida för en generell vinstbegränsning.

Frågan ska ta fokus från migration och integration

Enligt partistrategerna kan en strid om välfärdsvinsterna dessutom tydliggöra skillnaderna mellan vänster och höger, mellan fack och näringsliv, arbete och kapital. Förhoppningen är att en sådan strid ta fokus från det väljarna tycker är viktigast just nu nämligen migration och integration. Dessutom är det en av de frågor där man vill stämpla Sverigedemokraterna som ett tydligt högerparti.

Att frågan är jobbig för Moderaterna, vilket deras utspel i förra veckan tydligt blottade, gör den också extra lockande för Socialdmeokraterna att driva i nästa valrörelse.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.