Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg sammanfattar partiets budgetförslag. Foto: TT

S vill höja barnbidragen i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas skuggbudget ska rusta Sverige för tuffa tider, säger partiets finanspolitiske talesperson Mikael Damberg.

Samtidigt kallar han regeringens budget för ”helt otillräcklig”.

– Det här är en budget som sätter välfärden och kampen mot samhällsproblemen främst, sade Mikael Damberg när han presenterade Socialdemokraternas alternativbudget på onsdagsförmiddagen.

S vill bland annat höja de generella statsbidragen till välfärden med 12 miljarder kronor.

– När lågkonjunkturen slår mot Sverige är det avgörande att slå vakt om välfärden, annars är det barnen och personalen i välfärden som får betala priset.

”Undergräver förtroendet”

Under pressträffen passade Damberg på att gå hårt åt regeringens och Sverigedemokraternas budget.

– Mest framträdande i budgeten var de löftesbrott som sattes på pränt. Det utlovades 6,50 på bensinen men blev 14 öre vid pump. SD:s ultimativa krav om 20 miljarder till rättsväsendet blev betydligt lägre än så. Högkostnadsskyddet som skulle vara på plats den 1 november lyser fortfarande med sin frånvaro.

Brutna löften ”undergräver förtroendet för politiken”, understryker han.

Vill höja barnbidragen

S föreslår en höjning av barnbidragen.

– Vi kommer att göra en riktad satsning på barnfamiljer den här vintern med ett höjt barnbidrag i januari, februari och mars så att man faktiskt får 200 kronor mer per barn.

S föreslår också en ”tankrabatt” som ska gynna den som är beroende av bilen.

– Vi är övertygande om att det går att hitta ett mer rättvist men också mer träffsäkert system som verkligen når dem som har långa avstånd och som behöver bilen i vardagen, säger Damberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson, presenterade en höjning av barnbidraget i Socialdemokraternas skuggbudget. Foto: SVT

Klimatfokus för MP

Miljöpartiet presenterade sin skuggbudget tidigare under onsdagen.

– Vi gick till val på att stärka klimatarbetet, på att stärka välfärden och på öka jämlikheten. I dag presenterar vi en budgetmotion som levererar på precis detta, säger språkröret Märta Stenevi.

Partiet vill se satsningar på klimat- och miljöområdet genom pengar till förnybar energi, energieffektivisering och klimatanpassning. MP föreslår också en skattesänkning för människor på landsbygden.

Dessutom vill man satsa på välfärden med bland annat höjt barnbidrag, höjt bostadsbidrag för barnfamiljer, högkostnadsskydd för tandvård och höjd allmän pension.

Se hela SVT Nyheters sändning från Socialdemokraternas pressträff på SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.