Magdalena Andersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magdalena Anderssons föslag. Foto: Elin Schwartz/SVT

S vill kunna utesluta länder ur EU

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill att länder som inte sköter sig ska kunna uteslutas ur EU.

– Vi vill inte att EU-länder ska uteslutas, men som en yttersta konsekvens ska det finnas regler för att göra det möjligt, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

På en pressträff inför sitt förstamajtal lägger Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson fram ett förslag inför EU-valet. Det handlar om att ”demokratisäkra Europa”.

– Vi vill ha fler och skarpare verktyg för att ta itu med länder som inte sköter sig, säger hon.

EU-val 2024

Kräver nytt EU:s fördrag

Ett av förslagen är att länder ska kunna uteslutas ur EU om de inte längre kan anses vara demokratier. Något som inte är möjligt i dag och kräver att EU:s fördrag skrivs om.

Att öppna upp förhandlingar om EU:s fördrag är dock en lång och omständlig process.

– Nu handlar det om att driva opinion för att få andra länder med sig, säger Magdalena Andersson.

Hålla inne med pengar

Andra förslag är att göra det lättare än i dag att hålla inne pengar för länder som åsidosätter rättsstatens principer. Även pressfrihet, fackliga rättigheter och medborgerliga rättigheter borde beaktas, anser S.

Ytterligare ett krav är att införa en tydligare sanktionstrappa för länder som inte sköter sig, till exempel att kunna stänga av medlemsstater från Schengensamarbetet.

Senare i eftermiddag kommer Magdalena Andersson att hålla förstamajtal på Götaplatsen i Göteborg.

Roswall (M): Sätt politisk press på länder

EU-ministern Jessika Roswall kommenterar S förslag skriftligen till SVT.

”Rättsstatens principer ska genomsyra allt vi gör gemensamt i EU, och regeringen är öppen för att använda alla de verktyg som finns till vårt förfogande för att säkerställa det.”

Hon skriver att de under den senaste mandatperioden fått på plats villkorlighetsmekanismen, som gjort det möjligt att hålla inne EU-medel till länder som bryter mot rättsstatens principer.

”Det bästa sättet att slå vakt om rättsstatens principer är inte genom att göra det till en juridisk fråga, utan genom att sätta politisk press på länder där rättsstatens principer hotas. Den positiva utveckling vi nu ser i Polen är ett exempel på att det är möjligt att åstadkomma sådana förändringar”, skriver EU-ministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet