Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nooshi Dadgostar (V) om förslaget. Foto: Elin Schwartz/SVT

Vänsterpartiet: Höj a-kassans tak

Uppdaterad
Publicerad

Slopa att ersättningen trappas ned och höjt tak. Så vill Vänsterpartiet förändra a-kassan.

– Människor ska inte lämna hus och hem för att de blir arbetslösa, säger partiets partiledare Nooshi Dadgostar.

I samband med första maj presenterar Vänsterpartiet åtta punkter för vad de menar är en förstärkt a-kassa.

Partiets förslag i höstbudgeten innehåller ett höjt tak för a-kassa samt sänkt arbetskrav från sex till fyra månader. Vänsterpartiet vill även sänka medlemskravet från tolv till sex månader.

Målet är att åtminstone 80 procent av löntagarna ska kunna få en inkomst på 80 procent av lönen om de blir arbetslösa.

Partiet menar att förslaget skulle ge fler människor möjlighet till a-kassa vid arbetslöshet samt att människor då får en rimlig ersättning att leva på.

När SVT frågar hur partiet vill finansiera de nya förslagen säger Dadgostar (V) att partiet kommer återkomma till det.

Dadgostar (V): Regeringens förslag är en ”attack”

Förslaget är en motreaktion på regeringens lagförslag om en ny a-kassa som innebär att a-kassan tydligare ska trappas ned. Det ska, enligt regeringen, öka drivkraften att söka jobb.

Partiledaren beskriver regeringens och sverigedemokraternas förslag som en ”attack på lägstalönerna”.

– Det som regeringen föreslår kommer innebära mycket stora kostnader för Sverige, en hög arbetslöshet är alltid ett enorm stor kostnad för ett samhälle, säger Dadgostar (V).

Pehrson (L): Viktigt att drivkraften stärks

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) skriver i en kommentar till SVT att regeringens nya a-kassa innehåller ett höjt tak som stärker grundtryggheten och omfattar fler.

Men han poängterar att det är viktigt att drivkraften för att hitta en egen försörjning stärks och därför kommer ersättningen att minska ju längre tid man varit arbetslös.

”Det är uppenbart att Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet inte är intresserade av att stärka arbetslinjen när de avfärdar vår reform av a-kassan. Men det är inte hållbart att människor kan leva på a-kassa eller andra offentliga stöd i flera år och fastna i ett utanförskap. A-kassan ska vara en studsmatta till nya möjligheter” , skriver Pehrson (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.