Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Foto: Scanpix

S: Lagstifta om kvotering i bolagsstyrelser

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill se en ny lagstiftning.

Under en längre tid har Socialdemokraterna diskuterat frågan om kvotering i bolagsstyrelser.

Tidigare har jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) att det är ägarna som har ansvar för sina styrelser.

-Jag anser det inte vara politiskt ansvar att bestämma hur ägarna utnämner till sina styrelser. Därmed menar jag att det är näringslivets ansvar. Vi skapar förutsättningar, de rekryterar och de utnämner. Och jag hoppas verkligen att de utnämner de kompetenta kvinnor som finns, säger Nyamko Sabuni (FP).

Nu vill Socialdemokraterna och deras partiledare Stefan Löfven lagstifta i frågan om Socialdemokraterna kommer till makten.

-Vi menar att det är dags att ta det steget nu. Den här bolagskoden, den har inte fungerat i det avseendet. Vi kunde se nu senaste mätningen att det till och med minskat andelen kvinnor i bolagsstyrelserna. Om än så lite, så är det ett trendbrott. Och det är åt fel håll. Så vi kan konstatera att vi har inte ens en fjärdedel kvinnor i bolagsstyrelserna då. Och då är det dags att samhället säger till. Det här är en moralisk fråga, men det är också en ekonomisk fråga, en rationell fråga, säger Stefan Löfven.

Vilken kvoteringskvot kommer det att bli?

-Vi menar att det underrepresenterade könet oavsett vilket det är ska ha 40 procent, säger Stefan Löfven.

När kan den här lagstiftningen bli av?

-Det får vi se. Kommer vi till makten så vill vi helst först att bolagskoden, att näringslivet fixar det först. Men tar man inte de här stegen – vi är beredda att säga då, att då blir det en kvotering i lag, säger Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer