Stefan Löfven (S) hälsar på Helge Persson, boende på Brommagården i Stockholm. Foto: TT

S vill miljardsatsa på äldrevård

Uppdaterad
Publicerad

Ge unga arbetslösa utbildning så att de kan arbeta inom äldreomsorgen. Det föreslår Socialdemokraterna, som lovar att satsa 2,8 miljarder kronor på traineejobb till ungdomar inom offentlig sektor.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven presenterade partiets förslag vid en presskonferens utanför Stockholm i dag.

– Vi vill lyfta kvaliteten i äldreomsorgen. Vården av de äldre är en av samhällets viktigaste uppgifter. Vi ska känna oss trygga på livets höst och så är det inte i dag, säger han.

Val 2014

Socialdemokraterna föreslår därför att 20.000 ungdomar ska ges traineejobb inom äldreomsorgen. Jobben ska kombineras med en relevant yrkesutbildning, främst till undersköterska.

Ska lösa två problem

Förslaget, som beräknas kosta 2,8 miljarder kronor årligen när reformen är i full gång, ska enligt Socialdemokraterna lösa två stora problem i framtiden – bristen på personal inom äldreomsorgen och den höga ungdomsarbetslösheten.

– Unga människor får en chans till ett jobb som ska kombineras med en utbildning till att bli undersköterska. Det här ger dig som ung både arbetslivserfarenhet och en bra utbildning i ett bristyrke. Vi vet att många unga gärna arbetar i välfärdssektorn, det upplevs som meningsfulla och trygga jobb, säger Stefan Löfven.

Lön och utbildning bekostas av staten

Enligt Socialdemokraternas förslag kommer varje jobb att kosta 140.000 kronor.

Den som har gymnasieerfarenhet men har varit arbetslös i mer än 90 dagar som omfattas av reformen. I dag är det omkring 57.000 ungdomar, enligt Socialdemokraterna.

Lön och utbildning bekostas av staten i tolv månader. Efter det är det upp till arbetsgivaren om ungdomen ska få fortsätta sitt jobb.

– Men vi hoppas att kommunen ser sin chans att anställa någon som både har rätt utbildning och arbetslivserfarenhet, säger Stefan Löfven.

Regeringen: Orealistiskt

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) menar att Socialdemokraternas utspel är ett ”orealistiskt, sockrat gammalt förslag” som ”lurar väljarna.”

– Det här är samma gamla Socialdemokraterna, man vill vara svenska mästare i att lova jobb till alla. Men jobb växer fram hos arbetsgivarna, de skapas inte av politikerna, säger hon.

Alla inte intresserade

Och Taina Huhtala, enhetschef på äldreboendet Brommagården, är inte övertygad om att ett jobb inom äldrevården lockar alla de unga.

– Vi står inför en stor generationsväxling, många som jobbar är över 60 år. Det är viktigt att vi får unga med intresse för äldreomsorgen. Men vi vet att alla unga inte är så intresserade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet