Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Lars Pehrson/TT

S vill göra upp med Alliansen om talman

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill ha samtal med de borgerliga om en gemensam talmanskandidat.

Men de borgerliga partierna håller fast vid att presentera en gemensam Allianskandidat.

Statsminister Stefan Löfven (S) och partiets gruppledare i riksdagen Anders Ygeman gav socialdemokraternas besked efter att partiets riksdagsgrupp haft möte på tisdagen.

– Om vi inte kommer överens över blockgränsen blir det i praktiken SD som avgör, säger Ygeman.

Val 2018 – #dinröst

Löfven och Ygeman vill ha samtal med de borgerliga partierna om att hitta en gemensam talmanskandidat som har brett stöd över blockgränsen. I väntan på om sådana samtal blir av avvaktar S med att nominera sin kandidat.

Socialdemokraterna har haft principen att det största partiet ska ha talmansposten. Enligt Ygeman är man dock nu beredd att diskutera även en borgerlig talman, trots att S är störst.

– Naturligtvis är vi beredda att diskutera med borgarna och även diskutera borgerliga namn, säger han.

Sätta tonen

Enligt Löfven är talmansvalet i riksdagen på måndag en första prövning av möjligheterna för blocköverskridande samarbete även i andra frågor under mandatperioden. Han hoppas att en överenskommelse mellan S och Alliansen om en talman ska sätta tonen för fortsatta samtal.

Ygeman tror att en talman med blocköverskridande stöd är viktigt med tanke på det komplicerade parlamentariska läget.

-Den som väljs kommer lättare att kunna leda riksdagen under en svår tid, säger han.

De borgerliga partierna i Alliansen står dock fast vid sin tidigare linje.

Alliansen svarar

”Detta är ju inget nytt besked från Socialdemokraterna. Alliansen har hela tiden varit tydlig med att vi kommer att presentera en gemensam talmanskandidat”, uppger Moderaternas gruppledare Tobias Billström i en skriftlig kommentar.

Liberalerna skriver i en kommentar att Alliansledarna redan har gett besked om att Alliansen kommer att nominera en egen kandidat till talmansposten.

”Vi kommer naturligtvis nominera en talmanskandidat med förankring och som väcker bred respekt i riksdagen”, skriver presschefen Elin Boberg i ett sms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet