S vill stoppa hatpredikanter från inresa i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill se skärpta regler för att hindra att religiösa och politiska extremister reser till Sverige för att sprida hatbudskap. Anders Ygeman (S), gruppledare i riksdagen, vill att svenska myndigheter, konsulat och ambassader skaffar sig bättre kontroll över läget.

– Den religiösa och den politiska extremismen är ju den främsta grogrunden för terrorism och terrorhot som vi ser just nu, säger Anders Ygeman till SVT Nyheter.

Därför föreslår Socialdemokraterna nu att hatpredikanter och andra extremister ska nekas inresa i Sverige.

– Det handlar om hat- och hotpredikanter inom den religiösa miljön, som muslimska extremister eller kristna extremister, och det kan handla om den högerextrema miljön, säger Anders Ygeman.

Har det kommit in många i Sverige då?

– Tyvärr har vi sett ett antal exempel på människor från den politiska och religiösa miljön som har kommit till Sverige för att sprida hat och hot, och som borde nekas inresa i Sverige.

Föreslår EU-sanktionslista

Därför föreslår nu Socialdemokraterna att berörda myndigheter som polisen, Migrationsverket och Utrikesförvaltningen – svenska konsulat och ambassader utomlands – ska hålla bättre koll på hat- och hotpredikanter.

Dessutom föreslås att EU tar fram en gemensam sanktionslista för att säkerställa att hatpredikanter inte beviljas inresa i Schengenområdet.

Och lyckas inte EU med detta är Socialdemokraterna beredda att skärpa lagen.

– Då tycker jag att Sverige ska gå fram med lagstiftning och göra det på egen hand. Det handlar om hatpredikanter och politiska extremister som vi kan förvänta oss är på väg till Sverige för att sprida hat eller hot, säger Anders Ygeman.

M: ”I grunden vettigt”

Moderaterna ifrågasätter varför Socialdemokraterna inte redan nu i regeringsställning har agerat, men ger ändock sitt stöd till skärpta regler.

– Det är givetvis viktigt att vi ska ha yttrandefrihet i Sverige, men det är inte detsamma som att vi ska ge fritt spelrum till islamister eller nazister att predika hat, så jag tycker att det i grunden är vettigt att försvåra för de här personerna att komma in i Sverige, säger Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet