Ardalan Shekarabi, civilminister, Magdalena Andersson, finansminister, och Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister. Foto: TT

S vill utreda karantän för politiker

Uppdaterad
Publicerad

S och M har tidigare varit överens om att det inte behövs karantänsregler för politiker som vill gå över till näringslivet. Nu har vill civilministern utreda frågan.

Nu öppnar Socialdemokraterna för att det kan behövas karantänsregler för politiker som vill gå över till näringslivet. S har tidigare sagt nej, men civilminister Ardalan Shekarabi vill nu utreda frågan.

– Mot bakgrund av den debatt som varit, inte minst under de senaste åren, så vill jag hålla öppet för att utreda behovet av inte minst karantänsregler på det här området, säger han till Ekot i Sveriges Radio.

Tidigare överens

För ett par år sedan föreslog Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi en ettårig karantän för ministrar, men politikernas intresse har varit svalt. Så sent som i somras var både Moderaterna och Socialdemokraterna överens om att det inte behövdes några regler på området. Bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet har aktivt drivit frågan.

Förre finansministern Anders Borg (M) är den senaste toppolitiker som sadlat om till näringslivet med sin styrelsepost i Kinnevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.