Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så använder polisen övervakningskameror

Så använder polisen övervakningskameror

Publicerad

I utredningarna av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm och av dubbelmordet på Vår krog & bar på Hisingen utanför Göteborg var övervakningsbilder en stor del av bevisen som ledde till åtal och dom. Sedan 1 januari behöver polisen inte tillstånd för att sätta upp kameror.
– Övervakningsbilderna var helt avgörande för oss för att kunna nå fram till åtal, säger Johan Axelsson, polisen i Göteborg.

Se övervakningsbilderna från de två fallen i klippet.

Så funkar kamerabevakning:

Visa
  • Efter en lagändring 2018 är det bara myndigheter och verksamheter som utför en uppgift av allmänt intresse som behöver tillstånd från Datainspektionen för att bedriva kamerabevakning. Det handlar till exempel om skolor, sjukhus, kollektivtrafik och flygtrafik.
  • Övriga behöver som sagt inget tillstånd, men måste ändå följa reglerna i Dataskyddsförordningen GDPR samt kamerabevakningslagen. Man måste då göra en bedömning av sitt eget bevakningsintresse i relation till den enskildes integritetsintresse.
  • Exempelvis kan en butik ha goda skäl att använda kameraövervakning för att förhindra stöld och snatteri. Men det är då inte tillåtet att använda kameror uppsatta i det syftet för att samtidigt kontrollera att exempelvis städpersonalen sköter sitt jobb. Generellt har anställda ett högt intresse av att inte bli kameraövervakade när de utför sina arbetsuppgifter.
  • Det är inte okej att kameraövervaka sina grannar, så för en privatperson som vill kameraövervaka sitt eget gäller det att till att kameran inte tar in mer än den egna tomten eller bostaden.
  • Tulllverket, polisen och andra brottsbekämpande myndigheter behöver inte tillstånd, utan gör sin egen bedömning. Denna måste alltid dokumenteras.

Källa: Datainspektionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer