Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, arkivbild från november 2012. Foto: TT

Så lurade Anders Borg statsministern

Uppdaterad
Publicerad

Förre finansministern Anders Borg trivdes bäst inne på departementet. Ibland bedrog han statsministern och ställde in planerade evenemang. ”Jag tror ärligt talat inte att han vet om i vilken utsträckning jag smet undan från dessa resor”, säger han.

I SVT:s Min Sanning berättar Anders Borg för programledare Anna Hedenmo om hur livet har varit sedan han lämnade politiken för drygt två år sedan.

Han berättar att han även om han beklagar att Moderaterna förlorade regeringsmakten, ändå känner en liten suck av lättnad att ha fått kunna släppa ansvaret.

– Att lämna politiken är lite av en utandning. Jag har viktiga uppgifter nu också men det är inte ett helt land som är beroende av mig, säger Borg.

Tog på krafterna

Exministern förklarar hur han inte riktigt kände igen sig i sina politikerkollegors entusiasm för stora tal och torgmöten med väljarna, utan att kände att han gjorde sig bäst när han kunde sitta på departementet, fokuserad på den konkreta ekonomiska politiken.

– Jag är rätt privat som person. Jag har noterat att många partiledare kommer tillbaka från politiska möten och känner att de får energi. Jag kommer tillbaka från sådana möten och är totalt utmattad. Jag tyckte att det var extremt mentalt ansträngande att sträcka mig ut och försöka vinna alla dessa människor man möter, säger Borg.

Läs mer: Anders Borg ångrar migrationsuppgörelsen

Hittade på möten

Ibland gick det så långt att han bedrog självaste statsministern Fredrik Reinfeldt, avslöjar han.

– Jag brukade be mina medarbetare skriva långa listor på platser jag skulle åka till som vi skickade till Fredrik [Reinfeldt] och sedan ställde vi ofta nästan in alltihopa.

– Jag tror ärligt talat inte att han vet om i vilken utsträckning jag smet undan från dessa resor, skrattar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer