Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En astronaut arbetar i en extrem miljö. SVT besökte en av Sveriges två humancentrifuger, där framtida stridspiloter och astronauter kan träna på g-krafterna. Foto: SVT/NASA

Så blir du astronaut

Uppdaterad
Publicerad

Den 31 mars publicerades en ovanlig jobbannons. Astronaut. Och tycker du att kraven är höga på en ”vanlig” jobbannons så är det här jobbannonsen från helvetet.

Du ska inte bara vara en erfaren forskare eller utbildad pilot, du ska även vara teknisk och kunna hantera extrem stress. Du ska kanske inte heller vara en person som blir svag i knäna i kön till ett fritt fall eller en berg och dalbana. För under resan ut och tillbaka in i atmosfären kommer du att utsättas för g-krafter.

SVT besökte en av Sveriges två centrifuganläggningar, där framtida stridspiloter och astronauter kan träna på g-krafterna.

– Det astronauterna får träna på är att bli familjära med den här typen av krafter, säger Roger Kölegård, forskare i omgivningsfysiologi vid KTH.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer