Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är astronaut ditt drömjobb? Se när SVT:s reporter gå igenom några punkter på den långa kravlistan i videon. Foto: TT/AP/SVT

Så blir du astronaut

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lyckad uppskjutningen sent under torsdagen blev Marcus Wandt den tredje svensken någonsin i rymden. Men helt enkelt är det inte att bli astronaut, SVT har undersökt vad som krävs.

Du ska inte bara vara en erfaren forskare eller utbildad pilot, du ska även vara teknisk och kunna hantera extrem stress. Du ska kanske inte heller vara en person som blir svag i knäna i kön till ett fritt fall eller en berg och dalbana. För under resan ut och tillbaka in i atmosfären kommer du att utsättas för g-krafter.

SVT Nyheter besökte en av Sveriges två centrifuganläggningar, där framtida stridspiloter och astronauter kan träna på g-krafterna.

– Det astronauterna får träna på är att bli familjära med den här typen av krafter, säger Roger Kölegård, forskare i omgivningsfysiologi vid KTH.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.