Hur gör man egentligen för att hitta skogens guld? Foto: TT/SVT

Så blir du en mästare i svampskogen

Publicerad

Hösten är här och därmed svampsäsongen. Att plocka svamp kan vara både trevligt och spännande, men allra roligast blir det förstås om man lyckas få med sig mycket hem. Här ger ekologen och artexperten Thomas Strid sina bästa tips.

Det gäller att ha koll på var man ska leta för att man ska lyckas hitta några ätbara svampar. Thomas Strid har sina knep för att hitta de vanligaste matsvamparna:

Karljohansvamp

Karljohansvamp hittar man ofta i granmiljöer, men den finns också i ekhagar och liknande. När man letar efter karljohan så är det viktigt att hålla koll på vädret – bland annat måste det ha regnat, men de bästa platserna kan ändras från år till år.

– Karljohan åldras väldigt fort. När väl en svamp har kommit upp så gäller det att plocka den inom någon dag, så vänta inte för länge om du har ett bra Karl-johan-ställe.

Kantarell

Trots att kantarellen är väldigt lätt att känna igen så är det kanske inte alla som känner till att det finns två vanliga sorter: den lite blekare sorten som man ofta hittar i ekbackar och den mer gula sorten som håller till i allt från granskog till tallhällmarker.

– Men olika år har väldigt olika förutsättningar. Vissa år när det har regnat väldigt mycket så brukar det finnas väldigt mycket i tallhällmarker. Medan torrare år så brukar det vara granskogen som gäller.

Trattkantarell

Trattkantareller växer gärna i myrkanter och i utkanten på fuktig skog. Men ibland även i nordvända sluttningar. Det är också en svamp som kommer ganska sent på säsongen, ofta i oktober och november.

– Det fina med trattkantareller är att när man väl har lärt sig att hitta den så kan man plocka oerhört stora mängder

Få fler svamptips i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer