Så blir du en ordspelsmästare

Publicerad

Hå, je, grovsnus och zappa. Det är ord du bör komma ihåg om du ska bli mästare på ordspel som Wordfeud och Scrabble.

Rysskylan har tagit landet i sitt grepp och det är högsäsong för innesittandet. Och i och med det också för ordspel som Scrabble?!?

-Nja, det är ju ingen säsongssport. Vi brukar ha utomhusturneringar också men de stora turneringarna sker på vinterhalvåret, säger Scrabbleförbundets ordförande Johan Berner.

Han ska i kväll dela med sig av sina bästa Scrabble- och Wordfeudtips vid ett föredrag på Tekniska Muséet i Stockholm, ett föredrag som kan bli välbesökt.

Många har nämligen fått upp ögonen för brädspelet Scrabble, eller Alfapet som det tidigare hette i Sverige, genom mobiltelefonapplikation Wordfeud som fått ett enormt genomslag i Sverige. Men Berner uttryckte senast i höstas kritik mot mobilspelet.

”Kul spel”
-Då hade de en ordlista som inte var avsedd att vara rättesnöre för ett ordspel men sedan den ändras till Svenska akademiens ordlista har jag inte mycket att opponera mig emot. Det är stora skillnader på spelen men Wordfeud är också ett kul spel, säger Scrabbleförbundets ordförande.

Gemensamt för båda spelen är dock att spelaren måste ha god ordkunskap för att bli framgångsrik. Berner lyfter fram favoritord som båtägare och grovsnus som kan ge många poäng.

-Men det allra bästa ordet är beckbyxa, tycker experten som delar med sig av följande tips:

Håll balansen: Sträva alltid mot fyra konsonanter och tre vokaler – då ökar sannolikheten att du kan göra bra drag.

Lägg många brickor: Den som lägger flest brickor plockar också upp flest brickor och har störst chans att få de bästa brickorna. Och då vinner man.

Öva in korta ord: Träna på ord med två och tre bokstäver som hå, je, ax och ex och förkortningar som tv och pc. Man ska inte förakta de korta orden eftersom de kan ge många poäng om man till exempel utnyttjar bonusrutor.

Fantastiskt ord
Tidigare i spelarkarriären pluggade Berner ord ifrån ordlistor.

-Det gör jag inte längre utan nu lär jag mig ord i förbifarten istället. Idag upptäckte jag det fantastiska ordet dagakarl i ordlistan.

Vad betyder det?
-Det är helt ointressant vad det betyder men det är ett bra ord att kunna!

Han har dock ett stort ordförråd och lyckades nyligen vinna en match genom att lägga ordet smolt (laxyngel).

-Min motståndare trodde att jag skulle lägga ordet smolk och synade mig och förlorade på så sätt matchen. Sist jag åkte tåg var det en kille som satt och spelade och ropade ut ”vad är göl för något?” och då var jag sugen på att gå fram till honom och berätta att det är en liten sjö. Det här är ett tecken på att språkets status ökar i och med att ordkunskapen ökar.

Renässansspelare
Så vilka är det då som blir spelare?

-Renässansmänniskor som är både humanister och matematiker, svarar Karin Anderberg, som till vardags jobbar på kommunikationsavdelningen på Statistiska centralbyrån och som är rankad 52:a av 179 medlemmar i Scrabbleförbundet.

-Scrabble är ett stort intresse men besatt vet jag inte om jag är, det är ett starkt ord, säger Karin Anderberg.

Hon spelade sitt första scrabble-SM år 2006 efter att länge ha tyckt att det var kul att spela hemma. Genom spelandet har hon mött många olika människor.

Ung mästare
-Många jobbar med ord, till exempel journalister, medan andra har doktorerat i matematik eller jobbar med datorer. Men vi har också killen som spelade sin första turnering när han var åtta eller nio år gammal och som blev tolva i SM tre år senare, berättar Anderberg.

När Wordfeud kom var hon de första dagarna tvungen att stanna till när hon var ute och gick för att kunna lägga ett bra ord.

-Nu försöker jag hålla nere antalet matcher, just nu har jag sex stycken igång, säger Karin Anderberg, vars bästa träningstips är komma på ord som innehåller bokstaven Z.

Jag vågar inte börja spela Wordfeud eftersom det verkar som att man blir fast på en gång – är det så?

-Det är inte så farligt och jag har inte hört talas om några Wordfeudmissbrukare... men jag kan ha skygglapparna på, säger Johan Berner.

Så vad går då vi som inte spelar miste om?

-Den fantastiska känslan och stoltheten när man får in extremt många poäng på ett smart drag när man lagt ett riktigt svårt ord!

Tove Hanell
tove.hanell@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer