Så blir årets studentfiranden i landet

Uppdaterad
Publicerad

Hur årets studenter får springa ut och fira att gymnasietiden är slut ser annorlunda ut i olika delar av landet. I Stockholm och Göteborg är utspringen inställda. Men i Lund, Luleå och Avesta finns mer kreativa alternativ, där man försökt jobba sig runt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Jag har full förståelse för att studenterna behöver fira, kan man hitta lösningar med minsta möjliga trängsel så tror jag att det kommer gå bra, sa statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT.

Trots det bestämde de kommunala gymnasieskolorna i Stockholm och Göteborg att ställa in utspringen.

– Jag är jätteledsen över detta, det har verkligen påverkat en i flera veckors tid nu, säger Ester Hillgren, elev vid Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

Men så ser det inte ut i hela landet. I Bollnäs, Avesta, Lund och Luleå har man kommit på lite mer kreativa lösningar på studentutspringen. Här gäller bland annat utspring i bil, livesända firanden och ett maxantal gäster per elev.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.