Studenterna i Köping kommer i år att få springa ut till några få utvalda anhöriga. Coronaviruset sätter stopp för det i normala fall stora studentfirandet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det blir utspring för studenterna i Köping – men med restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen sätter käppar i hjulet för årets studenter, men Ullvigymnasiet i Köping har en plan för hur eleverna trots allt ska få en ceremoni på studentdagen den 12 juni.

Studenterna i Köping kommer att få göra ett klassiskt utspring på studentdagen, men endast inför maximalt två anhöriga var. Utspringen regleras enligt ett speciellt schema.

– Jag känner mig stolt över allt arbete som lagts ned av personal och studenter för att hitta ett säkert sätt att hålla en ceremoni, säger Anna Ulfves, rektor på Ullvigymnasiet, i ett pressmeddelande.

Respektive klass kommer att samlas i skolan med en halvtimmes mellanrum och sedan slussas mellan olika stationer: mingel, mösspåtagning och utspring. Vid utspringet ska studenterna hålla två meters avstånd till varandra.

Planen har enligt pressmeddelandet godkänts av smittskyddsläkare i Region Västmanland.

– Det blir mycket viktigt att alla närvarande på studentdagen följer de anvisningar som finns: Stanna hemma vid minsta symtom, håll avstånd och var noga med handhygienen, säger rektor Anna Ulfves.

Om rekommendationerna inte efterlevs under studentdagen kan personalen komma avbryta pågående ceremoni.

– Så långt hoppas vi förstås verkligen inte att det behöver gå. Men vi vill verkligen be alla, studenter och anhöriga, om att följa de regler som finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Studenten i Västmanland 2020

Mer i ämnet