Från och med i natt drabbas 76 000 människor av tågstrejken i Sydsverige. Inga Öresundståg går så länge strejken varar. Foto: Johan Nilsson/TT

Så slår tågstrejken i Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad
I natt bröt tågstrejken i Sydsverige ut. Därmed drabbas cirka 76.000 tågresenärer av konflikten mellan fackförbundet Seko och Veolia. Skånetrafiken uppmanar resenärerna på måndagsmorgonen att vara ute i god tid när de ska resa.

Det är alla Öresundståg på svensk mark och över Öresundsbron till Danmark som inte körs så länge strejken är utlyst. Det innebär att tiotusentals resenärer kommer att behöva ta nya vägar till jobb och skola i dag. Men Pågatåg och regionbussar, samt stadsbussar går som vanligt, uppger Skånetrafiken.

Skånetrafiken manar resenärerna till förståelse för konflikten.

– Det är bra att vara ute i god tid, och ha förståelse för att det kan vara trångt i trafiken, uppger presstjänsten på Skånetrafiken.

Skånetrafiken anser sig inte kunna sätta in ersättningstrafik då detta skulle vara att blanda sig i konflikten.

Personal på plats i trafiken

Skånetrafiken har haft mycket personal på plats i trafiken för att kunna svara på frågor. Tågbolagets informatörer har funnits på plats för att guida folk rätt och svara på frågor på de största stationerna, Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad och Helsingborg, uppger Skånetrafikens hemsida.

 – Det har varit lugnt under morgonen och passagerarna har vetat om att det pågår en strejk. Vi har haft personal på samtliga stationer för att svara upp mot kundernas behov. Det finns ju lite parallell trafik som fungerar, men på vissa sträckningar är det väldigt svårt att hitta något annat. Där får vi hänvisa passagerarna till buss eller bil, säger Mikael Danielsson, affärsområdeschef för tåg på Veolia.

Extra bussar från Danmark

Danska DSB Øresund sätter in extra bussar på sträckan mellan Hyllie i Malmö och flygplatsen Kastrup, de ska köras i skytteltrafik med avgångar var 5:e minut, uppger DSB på sin hemsida. Från Kastrup kan resenärer ta tåget vidare till Köpenhamn.

Enligt DSB:s pressjour kommer bussarna att gå i skytteltrafik under måndagen. Det kommer troligtvis inte att gå att ta med cykel på bussen och resenärer uppmanas att vara ute i god tid och hålla koll på DSB:s hemsida för trafikinformation.

Tågen mellan Köpenhamn och Ystad med förbindelse till Bornholm körs som normalt.

Strejken stoppar också Snälltåget mellan Malmö och Stockholm.

Andra resealternativ

En rad bussbolag har också trafik till Köpenhamn, däribland Gråhundbus, Nettbuss, Eurolines, Swebuss Express och Travelshop. SJ kör dagligen ett antal tåg från Stockholm med slutmål Köpenhamn och DSB tåglinjen Ystad-Skurup-Svedala-Kastrup-Köpenhamn.

Likaså trafikeras färjelinjen Helsingborg-Helsingør som vanligt.

300 tågförare strejkar

Totalt är det cirka 300 tågförare och annan ombordpersonal som tas ut i strejk. Förutom strejken omfattar konfliktåtgärderna övertidsblockad och mertidsblockad för alla Sekomedlemmar på Veolia, liksom blockad mot nyanställningar och förbud mot inhyrning.

Än så länge är det oklart hur länge strejken kommer att pågå.

Tågproblem på flera håll

Tågstrejken kommer som ytterligare en prövning för landets tågresenärer. I förra veckan drabbades flera linjer av störningar och stopp, framför allt i mellan- och Västsverige. Trafiken från Stockholm till Uppsala, som i helgen stod helt stilla, är nu delvis igång, men fortfarande med stora störningar som väntas fortgå hela veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet