Det var rejält trångt på pågatågen i morgonrusningen. Foto: Nicolai Grant

Första dagen ganska lugn

Uppdaterad
Publicerad

Tågstrejkens första dag förlöpte relativt lugnt. Visst blev det rejält trångt på övriga tåg och bussar i hela Skåne och bilköer på infarterna till Malmö.

Men i huvudsak flöt pendlartrafiken på.

– Kaoset har helt uteblivit, säger Camilla Bunke som för Skånetrafikens räkning hjälpte resenärer till rätta på Malmö central. Det är väldigt lite folk i rörelse jämfört med en vanlig måndagsmorgon.

Tågstrejk i Sydsverige

Jagar hyrbuss

Några hade chansat på att det trots allt skulle gå att ta sig till Köpenhamn. Bland annat en grupp elever från Borgarskolan i Malmö på väg till Lübeck för att delta i ett FN-rollspel.

– Vi trodde inte att det skulle vara så här illa, säger Anna Gottberg.

Nu jagar de en hyrbuss för att ta sig över bron och därifrån vidare till Tyskland. Men de tar det påtagligt lugnt.

– Vi förstår tågpersonalen, säger Carl Widstrand. Är man inte nöjd med sina arbetsvillkor så måste man ha rätt att gå ut i strejk

”Knökfullt”

Några var också besvikna. Andreas Hellmer skulle åka till Helsingborg från Malmö tillsammans med elever från Vittra för att spela beachhandboll.

– Det är knökfullt på tågen. Jag vill inte ta på mig ansvaret för kids på det sättet.

Men enligt de första rapporterna flyter pendlartrafiken åtminstone mellan Malmö och Köpenhamn. I Hyllie rådde en lugn stämning och det fanns gott om plats på DSB:s skyttelbussar.

Skånetrafiken kommer inte att sätta in några ersättningsbussar. Bedömningen är att det skulle kunna räknas som strejkbryteri.

Pendlare är hänvisade till pågatåg och bussar.

Även biltrafiken drabbas

DSB har satt in bussar från Hyllie till Kastrup, ett 60-tal bussar som går i skytteltrafik utan tidtabell. I övrigt är Danmarkspendlare hänvisade till ordinarie bussar över bron, bland annat buss 999 från Gustav Adolfs torg till Kongens Nytorv .

Läs mer om tåg- och busstrafiken på Skånetrafiken hemsida. Uppgifter om den danska ersättningstrafiken hittar du på DSB:s hemsida.

Även för biltrafiken förutspås problem i form av mycket extra trafik över Öresundsbron.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet