Så drabbas svenska företag av Brexit

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet lämnar Storbritannien EU:s inre marknad – och ännu finns inget frihandelsavtal på plats vilket riskerar drabba svenska företag.

Samtidigt har Sveriges export till Storbritannien i år sjunkit med över 20 procent i år jämfört med samma tid i fjol. Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) ser en Brexit-påverkan trots coronapandemins effekter på den brittiska ekonomin.

– Man ska ta det här på allvar, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har Sveriges varuexport till Storbritannien sjunkit med över 20 procent under månaderna januari-augusti jämfört med samma tid i fjol. I hela EU har exporten bara sjunkit med 9,7 procent. Tjänsteexporten visar samma mönster och utrikeshandelsminister Anna Hallberg ser allvarligt på den kraftiga nedgången.

– Storbritannien är dubbelt drabbad då ekonomin gått ned radikalt. BNP (värdet av alla varor och tjänster under ett år) och den ekonomiska tillväxten har sjunkit mer i Storbritannien än i många andra länder i Europa, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg och fortsätter:

– Sedan har vi hela osäkerheten med att ska vi få ett handelsavtal eller inte. Det är två stora osäkerhetsfaktorer och det gillar varken företag eller investerare.

Fordonsindustrin riskerar höga tullar

Sveriges export till Storbritannien sysselsätter cirka 70 000 personer i Sverige, enligt Kommerskollegium. Den största nedgången i exporten till Storbritannien har skett inom fordons- och maskinindustrin – men också bland trävaror.

Fordonsindustrin är en bransch som riskerar höga tullar om inte EU och Storbritannien kommer överens om ett frihandelsavtal innan årsskiftet. Då tar övergångsperioden slut och Storbritannien lämnar EU:s inre marknad.

– Om vi inte får ett frihandelsavtal träder WTO:s (Världshandelsorganisationen) regelverk in. Då blir det sämre än ett avtal. Det kommer bli dyrare, krångligare och fler handelshinder. Det måste alla företag vara beredda på, säger Anna Hallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.