11 månader gamla Elliott vaknar 10 gånger varje natt.

Så får du barnen att somna på kvällarna

Publicerad

Varje förälder vet hur slitsamt det är när ens barn inte vill eller kan sova. För familjen Ljungberg har situationen med deras elva månader gamla son nästan blivit ohållbar – han vaknar tio gånger varje natt. – Det är jättefrustrerande, säger mamma Sandra.

Är lampan släckt, rummet tillräckligt svalt och har grannen slutat slamra med disken? När ett litet barn ska läggas kan minsta lilla störning göra proceduren svår.

För familjen Ljungberg har sömnen blivit ett problem. Deras son Elliott sover nämligen aldrig mer än max en timme i sträck – trots att han är snart ett år.

– Det är ju jättefrustrerande, man blir så himla trött och har inte orken att vara den mamman man vill vara, säger Elliots mamma, Sandra Ljungberg.

– Självklart vaknar ju många småbarn på natten, men det ska inte vara som regel att han vaknar tio gånger per natt. Det är inte hållbart varken för Elliot eller oss föräldrar att ha en sån sömn.  

Viktigast är rutiner

Familjen Ljungberg har valt att vända sig till en sovcoach för att få hjälp, ett relativt nytt yrke som specialiserar sig på sömn. Men man kan också gå till närmaste barnavårdscentral om sömnen inte funkar, säger barnläkaren Synnöve Linemalm.

– Sova är viktigt för små och stora och det finns en otroligt stor variation på vad som är normalt, säger hon, och fyller i att det viktigaste för att få sömnen att funka är att ha rutiner och ha det lugnt och skönt när barnet ska sova.

Sovcoachens tips/Så får du barnen att somna

  • Se till att ha fasta rutiner – gör likadant varje dag
  • Släck ner i rummet där barnet sover
  • Prata lugnt
  • Sjung gärna för barnet
  • Stäng av surfplattor och mobiltelefoner
  • Använd musik eller brus för att utestänga andra ljud

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.