Foto: TT

Så får du tillbaka din radio- och tv-avgift

Uppdaterad
Publicerad

Är du en av de ordentliga människorna som redan betalat din radio- och tv-avgift för 2019? Då kan du få tillbaka dina pengar!

Nu måste Radiotjänst nämligen betala tillbaka miljontals förbetalda radio- och tv-avgifter.

På onsdagen röstade riksdagen igenom det omdiskuterade förslaget att slopa det gamla systemet med tv-avgiften. Den ersätts med den så kallade public service-avgiften som alla över 18 år med en beskattningsbar inkomst ska betala.

Den nya avgiften börjar gälla den 1 januari 2019, vilket betyder att de som redan betalat in radio- och tv-avgiften för 2019 kommer att få pengar tillbaka.

Tre miljoner utbetalningar

Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson säger att eftersom radio- och tv-avgiften alltid ska ha betalas in i förväg är det många som redan betalat för perioder som går in i 2019.

– Det är säkert tre miljoner som har betalat avgiften in på 2019. Vi kommer att gå ut med ett informationsblad till alla svenska hushåll med information om återbetalningen. Men man behöver inte göra någonting för att få tillbaka sina pengar, de kommer in på kontot av sig självt, eller så får man en utbetalningsavi, säger Carl-Gustav Johansson.

Då börjar utbetalningarna

Den nya lagen om public service-avgiften måste genomgå en del formalia innan Radiotjänst kan börja betala tillbaka de förbetalda radio- och tv-avgifterna. Återbetalningarna kommer börja gå ut den 7 januari som det ser ut nu. De kommer ske successivt så att de som inte vill ha en utbetalningsavi ska hinna anmäla sitt konto till Radiotjänst.

– Vi kommer göra allt vi kan för att sköta det här så snabbt som möjligt. Men det är ju runt tre miljoner utbetalningar och bankerna klarar inte av så många på en gång. Men vi ska nog hinna få ut alla innan den första avgiften dras på skattsedeln i januari, säger Carl-Gustav Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.