Så farligt är ditt badrumsskåp

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 7.000 ämnen finns i våra vanligaste hygienartiklar. Men kunskapen om hur de påverkar oss och vår miljö är begränsad.

Efter att Katarina Johansson, miljöintresserad dokumentärfilmare och författare, hade lyssnat på ett föredrag av en marinekolog började hon titta närmare på innehållsförteckningarna för hygienprodukter och kosmetika.

Hennes djupdykning i badrumshyllan har resulterat i boken ”Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg”. Och resultatet är oroande.

-Jag har hittat ämnen som är giftiga för fiskar, ämnen som är allergena och ämnen som kan gå in i kroppen och lagras i fettvävnader, vilket kan gå över i barnet när kvinnor ammar, säger hon.

Okänd cocktaileffekt

Kvinnor använder i snitt 13 hygien- och kosmetikaprodukter per dag och många av produkterna innehåller runt 20 olika ämnen var.

Ett stort problem är den så kallade cocktaileffekten, det vill säga vad effekten blir när man blandar ihop olika ämnen.

-Det är outforskad mark. Forskningen görs ofta på ett ämne i taget men man har lite koll på hur de fungerar tillsammans.

När inte ens forskare kan reda ut effekten av hopkoket i schampoflaskan är det inte heller så lätt för konsumenten själv att välja rätt. Enligt Katarina Johansson finns det dock några konkreta och enkla tips som man kan börja med.

-Se upp för de starkast parfymerade och färggladaste produkterna, de innehåller ofta onödiga saker. Men framför allt ska man tänka över vad man behöver, banta badrumsskåpet!

Anna Svensson

anna.h.svensson@svt.se

Katarinas ”svarta lista”

Zink-pyrithion Finns i vissa mjällschampon. Många använder mjällschampo trots att de inte har mjäll utan torr hårbotten. Zink-pyrithion är giftigt när det kommer ut i vattendragen.

• Produkter som lanseras som antibakteriella. Det handlar om allt från fotkräm , deodoranter, Foppatofflor, träningskläder och strumpor. Dessa produkter innehåller ofta triclosan, silver- eller tennföreningar som är väldigt giftiga när de kommer ut i vattendrag. Triclosan kan ombildas till dioxin och gå över i bröstmjölk. Triclosan var vanligare förekommande tidigare, marknaden har reglerat användningen efter kritik.

Tensider som slutar på sulfate. Många schampon och tandkrämer innehåller starka tensider för att det ska löddra. Men bieffekten är att hår och hårbotten avfettas och torkas ut vilket gör att man blir beroende av balsam och eftervårdsprodukter. En av de mer vanliga är natriumlaurylsulfat, som ofta finns i tandkrämer. Eftersom slemhinnor är väldigt känsliga så är ämnet extra olämpligt att ha i munnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.