Foto: TT

Så förklarar försäkringsbolaget prisskillnaden

Uppdaterad
Publicerad

Att priset på en djurförsäkring kan ändras under pågående avtalstid när husse och matte flyttar till en nya bostadsort är branschstandard, menar Moderna försäkringar.

Ann-Christin och Leif Holmberg tecknade en hundförsäkring hos Moderna försäkringar, men när de flyttade från Örebro till Bohuslän ökade plötsligt premien med nästan 70 procent per år. De fick då en tilläggsfaktura på över tusen kronor för resten av försäkringstiden.

Trots att försäkringsbolagen har rätt att under vissa omständigheter ändra priset under pågående avtalstid får nu Moderna försäkringar kritik av Konsumenternas försäkringsbyrå för att inte tydligt nog kommunicera vad som kan påverka priset i deras djurförsäkringar.

”Hyggligt rättvist”

Zoë Mutami, kommunikationsansvarig på Moderna Försäkringar, menar att det är branschstandard att basera priset på försäkringar på bland annat bostadsort. Hon svarar på frågor från SVT:s konsumentredaktion Plus via mejl.

”Försäkring handlar om att dela risker inom ett kollektiv. För att göra det hyggligt rättvist försöker alla bolag fördela premierna så att man delar risk med likande kunder ur ett kostnads-/riskperspektiv.

Mest transparent kanske detta är inom bilförsäkring där skillnaderna är ännu större mellan det billigaste området, typ Gotland, och det dyraste, Stockholms innerstad. Gotlänningarna skulle naturligtvis inte uppskatta att behöva betala för skadorna i Stockholm.”

”Känner kunden sig vilseledd vill vi hjälpa”

Plusredaktionen: Men är rimligt att det ska skilja närmare 70 procent i pris på en djurförsäkring mellan olika postnummer?

”Vår ambition är att så rättvist som möjligt ta ut vad det kostar i de olika områden. Skillnaden mellan skadekostnaderna i kundens tidigare område och dit kunden flyttat till motsvaras just av den höjning kunden fått.

Men om denna kund känner sig vilseledd skall vi naturligtvis hjälpa till att avsluta försäkringen före ordinarie förfallodag.”

Kommer ni att förtydliga för era kunder så att informationen i förköpsinformationen* blir tydligare i framtiden? 

”Det är en fråga som vi behöver titta på, hur vi kan bli ännu bättre i vår kundkommunikation.”

Förköpsinformation*

Eftersom försäkringsbolagens prissättning är komplicerad och avtalstexterna ofta är väldigt långa skriver många försäkringsbolag ut vad som påverkar priset i den så kallade förköpsinformationen – en mer lättläst text som kunderna ska kunna läsa igenom innan köpet.

I vissa försäkringbolags förköpstexter framgår det att bostadsorten kan påverka premien på djurförsäkringen, men vid den här artikelns publicering framgår det inte i Moderna försäkringars texter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.