Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Telefonförsäljare på Milton Group i Kiev, Ukraina har lurat tusentals offer att satsa pengar på falska investeringar. Foto: Dagens Nyheter

Visselblåsare avslöjar – så arbetar bitcoinbedragarna

Uppdaterad
Publicerad

Med löften om säkra investeringar luras svenska pensionärer på hundratusentals kronor. En hemlig källa avslöjar för DN hur bitcoinbedragarna bedriver bluffverksamhet i industriell skala.

Telefonförsäljare lovar hög avkastning i utbyte mot stora investeringar. Men allt är fejk. I andra änden befinner sig svenska pensionärer som satsat – och förlorat – allt.

En visselblåsare har i flera månader försett DN med dolda inspelningar och utdrag ur kundregister. Materialet visar hur bedrägerierna går till från insidan.

Hundratals telefonförsäljare

Det handlar om företaget Milton Group i Ukraina. Utåt sett sysslar de med dataprogrammering och försäljning av finansiella tjänster.

På kontoret, som breder ut sig över två våningsplan i en lyxgalleria i Kiev, sitter hundratals telefonförsäljare. Med löften om lukrativa investeringar i kryptovalutor och värdepapper försöker de locka nya offer. Men i själva verket finns ingen produkt, skriver DN.

Många av de anställda är unga och företaget är på många sätt strukturerat som ett vanligt legitimt säljföretag, med kundregister och säljmanualer.

I en av manualerna finns specifika instruktioner på hur man lockar svenska och skandinaviska pensionärer.

”Klienterna är oftast gamla människor som verkligen behöver någon att tala med. Det klokaste är att sälja väldigt försiktigt och långsamt med känslor”, står det, skriver tidningen.

Offer i över 50 länder

DN har med hjälp av källan identifierat tusentals offer i över 50 länder.

Källan beskriver hur säljavdelningarna är indelade i mindre grupper. Tio försäljare och en säljchef.

Avdelningarna är indelade efter språk. När säljarna lyckats rekrytera en kund slussas de vidare till ”bibehållarna” vars uppdrag är att få kunderna att satsa ännu mer.

De anställda på Milton Group får provision på överföringarna. Mellan fyra och nio procent beroende på vilken typ av transferering. De som inte presterar i enlighet med sina mål får sparken, enligt uppgiftslämnaren.

Fjärrstyr datorn

Offer som DN talat med berättar hur de till en början satsat någon tusenlap. Därefter har de förmåtts att ladda ner en programvara som ger ”säljaren” möjlighet att fjärrstyra datorn.

Tidningen har träffat 67-åriga Maj-Britt i Dalarna. Hon lurades att ta stora lån och fick till slut sälja huset för att kunna betala av skulderna.

– Jag går inte ut längre. Skammen är för stor, säger hon till DN.

Milton Group har inte velat svarat på DN:s frågor om bedrägerifabriken i Ukraina. Bolagets vd Jakob Keselman säger bara att avslöjandet om hur de säljer falska investeringar inte stämmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer