I oktober förra året förändrade SJ sin restidsgaranti för att anpassa den efter EU-regler. Till det sämre, tyckte många.
Tidigare ersattes hela biljetten i form av ett värdebevis. Nu betalas endast 25 eller 50 procent av kostnaden tillbaka, men i kontanter. Pengarna sätts in på ditt konto eller skickas som en avi.
SJ betalar i dagsläget ut ersättning i enlighet med EU:s miniminivå. Man har fått många klagomål på den låga summan och lovade på torsdagen att se över reglerna. Ersättningsnivåerna kan komma att höjas och villkoren för när man kan få ersättning kan bli mer generösa.
Är man ändå missnöjd kan man alltid reklamera sin resa, men det avgörs från fall till fall.
Ersättningsgarantin gäller i princip alltid, vid såväl snöstorm som vid t.ex. stormen Gudrun, enligt SJ:s presstjänst. Det finns en klausul som skyddar SJ från att behöva betala ut ersättning vid ”extraordinära händelser” men den nyttjas inte i dagsläget.
Ansökan ska skickas in till SJ på hemsidan inom tre månader från det att förseningen inträffade. Det går att skicka in en ansökan på SJ:s hemsida. Du kan inte få ersättning för förlorad inkomst och andra så kallade värdebortfall, t.ex. evenemangsbiljetter och charterresa.
Uppdatering 22 februari:
Under tågkaoset som följde snöovädret som drog in över Sverige mellan den 19 och den 22 februari valde SJ att slopa restidsgarantin och åberopa Force majeure. Den som valde att avboka resan innan tåget skulle gå fick dock hela summan tillbaka.
Veolia Transport har liknade regler. Om du redan innan du påbörjat din resa får veta att det är ”skäligen troligt” att ankomsten kommer att försenas mer än 60 minuter ska du erbjudas pengarna tillbaka för biljetten. Dessutom ska du kostnadsfritt erbjudas måltider och förfriskningar, hotellrum och transport från tåget till järnvägsstationen om det blir aktuellt.
Om du däremot redan påbörjat din resa och någonting händer som gör att tåget blir försenat får du en lägre ersättning (som du kan läsa om i faktarutan).
Om beloppet överstiger 200 kronor får man kontant utbetalning. Är summan under 200 kronor får man istället en servicecheck i serveringen på tåget. Beloppet avrundas då uppåt till närmaste 50 kronor. Ansökan ska skickas in på Veolias hemsida eller genom brev.
Om du åker med Tågkompaniet och tåget är mer än en halvtimme försenat får du pengarna tillbaka, i kontanter, utan krav på återköp. Missar du en anslutning på grund av att tåget är försenat ska Tågkompaniet se till att du kommer fram i tid.
Däremot ersätts inte förseningar som beror på att du missat din anslutning och därmed blir sen till din slutdestination. Men – den som är missnöjd med sin resa kan reklamera den och har då god möjlighet att bli kompenserad, enligt företaget.
Reklamationen ska göras inom tre månader och går att göra på hemsidan. Dock måste man kunna scanna in biljetten för att kunna bifoga den.
DSB First
Kör på uppdrag åt olika länstrafikbolag i södra Sverige. Därför bestämmer länstrafikbolagen vilka förutsättningar som gäller för de olika biljetterna och företaget hänvisar eventuella ersättningskrav till det länstrafikbolag där du köpt din biljett. En länksamling hittar du här.
Freja Salö
Fakta: Restidsgarantin
SJ
• Försening på minst 60 minuter kompenseras med 25 procent av biljettpriset.
• Försening på minst 120 minuter kompenseras med 50 procent av biljettpriset.
• Kompensationen betalas ut i pengar, inte i form av gratisbiljetter.
• Om resan är enkelresa och ersättningsbeloppet under 30 kronor, så betalas det inte ut.
Veolia Transport
• Försening med 60-119 minuter kompenseras med 25 procent av biljettpriset.
• Försening 120 minuter eller mer kompenseras med 50 procent av biljettpriset.
Tågkompaniet
Är tåget mer än en halvtimme försenat får du pengarna tillbaka, i kontanter, utan krav på återköp.