När ska man ta andra dosen och kan man vaccineras om man redan haft covid-19? Hör Ronny Lestander, vaccinsamordnare i region Västerbotten, svara på fem frågor om vaccineringen. Foto: Johan Nilsson, TT/SVT.

Så går covid-19-vaccineringen till

Uppdaterad
Publicerad

Första fasen av vaccineringen gäller personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst, samt personal och hushållsmedlemmar i anslutning till dessa.

Hur detta går till i detalj kan variera mellan regionerna. Men i första fasen är tre av regionerna i alla fall överens om en sak: de kommer ta kontakt – du behöver inte ringa dem.

I region Västerbotten räknar man med att kunna vaccinera personalen på särskilda boenden i samma veva som de äldre, och att hushållsmedlemmar till personer i riskgrupp ska få vaccinera sig samtidigt.

– Den första prioriterade gruppen vaccinerar vi på plats på boendena och då även personalen, eller i alla fall i nära anslutning. Personer i hemsjukvård vaccineras hemma, och då även deras hushållsmedlemmar. De som har hemtjänst och deras hushåll kommer vi att kontakta så att de själva kan boka tid på hälsocentralerna via webb eller telefon, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

Coronapandemin

I Västra Götalandsregionen låter det något mer oklart i stunden.

– Det beror helt på hur många vaccindoser vi har tillgängliga. Personalen kan komma att vaccineras vid ett annat tillfälle. I hushållen vill man vaccinera samtidigt men det beror på hur många doser vi har, säger Kristin Rygge, vaccinsamordnare.

I Skåne är det inte heller klart hur man ska göra med de anhöriga, enligt regionens vaccinsamordnare Per Hagstam.

– I första fasen kan man vänta på att det är vi som tar kontakt, säger han.

För grupperna i de senare faserna (se faktaruta) kommer regionerna ordna så att det går att boka tid via webb eller telefon på sin närmaste vårdcentral som det ser ut nu.

Om man redan haft covid-19

Regionerna kommer erbjuda vaccin till dem som redan har haft viruset. När det gäller Pfizers/Biontechs vaccin Comirnaty, finns inget som visar på att personer som redan haft viruset skulle få några ytterligare biverkningar än de generella. Det finns dock heller ingen data som visar hur bra vaccinet fungerar på de som redan haft covid-19.

Även personer som har antikroppar kan vaccinera sig. När man vaccinerar sig skrivs det in i det nationella vaccinationsregistret. Man får också ett vaccinationskort.

Barn ska ännu inte vaccineras

Barn yngre än 16 år rekommenderas inte att vaccineras med Pfizers/biontechs vaccin Comirnaty, då det ännu inte har testats på barn. Läkemedelsföretaget och European medicines agency (EMA) har kommit överens om att vaccinet ska testas på barn först senare. I Sverige har gränsen för coronavaccin dragits vid 18 år tillsvidare.

Andra dosen ska tas efter 21 dagar

Efter 21 dagar, eller så nära därefter det är möjligt, ska den andra dosen tas. Som längst bör det gå 30 dagar. När man tagit sista dosen tar det en vecka för kroppen att bygga upp det fullständiga skyddet som vaccinet ger.

Källor

Folkhälsomyndigheten, European medicines agency (EMA), 1177, Läkemedelsverket, Region Västerbotten, Västra Götalandsregionen och Region Skåne.

Många av svaren i den här artikeln gäller specifikt för vaccinet Comirnaty som utvecklats av Pfizer/Biontech och som är det första som levereras till Sverige. Information om de övriga vaccinen kommer i samband med att de blir aktuella i Sverige.

Prioriteringsordning covid-19-vaccination

Fas 1:

• Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst* i ordinärt boende.

• Personal inom äldreomsorg som arbetar nära boende och omsorgstagare enligt prioritet 1.

• Hushållskontakter, dvs. vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör riskgrupp enligt prioritet.

Ytterligare faser under utredning:

Fas 2 och 3:

• Övriga personer 70 år och äldre

• Övrig personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19

• Övriga personer 18–69 år som tillhör riskgrupper

Fas 4:

Övriga personer 18–69 år som inte tillhör riskgrupper.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet