Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sveriges vaccinkostnad: 1,2 miljarder kronor

Publicerad

Kostnaden för Sveriges coronavaccin kommer inte att bli högre än drygt en miljard kronor, säger regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT.

När Richard Bergström i våras fick regeringens uppdrag att säkra vaccin till Sveriges befolkning blev han informerad om att låneramen, det vill säga statens budget, uppgick till 2 miljarder kronor. Tidigare i veckan beslutade riksdagen att utöka budgeten till 4,5 miljarder kronor. Men, enligt Bergström kommer notan för de svenska skattebetalarna att bli betydligt lägre än så.

– Jag har sagt till finansdepartementet att en realistisk kostnad är 1,2 miljarder kronor för 2021, säger han.

Bergström slänger dock in en brasklapp om att konstnaden eventuellt kan klättra om det visar sig att man behöver vaccinera sig än gång till vid ett senare tillfälle.

Köper mer än man behöver 

Det är EU som förhandlat fram vaccinavtal för medlemsländernas räkning och Richard Bergström har varit Sveriges representant i dessa förhandlingar.

Statsminister Stefan Löfven uppgav i förra veckan att regeringen säkrat vaccin till i stort sett hela befolkningen. Men, enligt Richard Bergström har Sverige egentligen tecknat avtal för mer än dubbelt så mycket vaccin och kommer i slutändan att ha tecknat sig för tre gånger så mycket. Anledningen är att man ännu inte vet hur de olika preparaten kommer att fungera.

– Vi helgarderar, säger han och tillägger att man bara betalar för de vaccin som levereras till Sverige.

Enligt Bergström har Sverige för närvarande förbundit sig att köpa vaccin för närmare 2 miljarder kronor, varför också budgeten har höjts. Det som Sverige inte behöver kommer direkt att säljas vidare till länder utanför EU, såsom Schweiz, Norge eller Sydkorea.

Priserna varierar

Priserna på de olika vaccinen varierar starkt, beroende på tillverkarnas finansiering. Ett bolag som fått statligt stöd för sitt vaccin vill ha mindre betalt än ett bolag var finansiering är helt privat. Det innebär att taktiken med helgardering automatiskt gör att prislappen för skattebetalarna stiger eftersom regeringen tvingas köpa in även dyrare vaccin.

– Vi kan inte ta den risken att stå här med några vaccin som inte fungerar, säger Richard Bergström som dock tillägger att trots det kommer priset per person i Sverige att landa på i snitt 150 kronor.

– Det är ingenting.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet