”När jag sonderade fanns det inte utrymme att diskutera politik. Nu finns det utrymme att göra det. Det var bra och viktigt att Annie Lööf fick ha den här veckan,” säger Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stefan Löfven prövas som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

På måndag den 3 december kommer talmannen att föreslå Stefan Löfven (S) som statsminister.
– Jag kommer att arbeta hårt för att vi ska få till en handlingskraftig regering som kan ta sig an de utmaningar som Sverige står inför, säger Stefan Löfven.

Efter Annie Lööf (C) lagt ned sitt försök att sondera för en regering valde talmannen Andreas Norlén att på nytt stämma av med partiledarna för att därefter ge besked om nästa steg i regeringsbildningen.

På fredagens presskonferens kom beskedet: Måndag den 3 december föreslår han Stefan Löfven (S) som statsminister.

– Under veckan kommer vi att få mer utrymme att diskutera politik, inte förhandla. Det är i samtal i förtroende som man kan testa idéer. Att förhandla i media för inte saken framåt, säger Löfven under fredagens presskonferens.

Berömmer Lööf

Under presskonferensen hyllade Löfven Annie Lööfs sonderingsarbete.

– När jag sonderade fanns det inte utrymme att diskutera politik. Nu finns det utrymme att göra det. Det var bra och viktigt att Annie Lööf fick ha den här veckan, säger Löfven.

Han menar att förutsättningarna är annorlunda nu, och att Annie Lööfs arbete har bidragit till det.

Men hur diskussionerna gick när Annie Lööf lyfte fram sig själv som en statsministerkandidat vill han inte kommentera.

– Vad jag säger till Annie, det stannar mellan henne och mig. Jag är medveten om att vi förlorat stöd, men vi är fortfarande det överlägset största partiet. Det är rimligt att statsministern kommer från det största partiet, säger Löfven.

”Otålighet bland medborgarna”

Ett skäl som talmannen anger är ”stämningen i nationen”.

– Jag har full förståelse för den frustration som folk känner över att det dragit ut på tiden, säger Löfven.

– Ett nytt sonderingsuppdrag skulle vara för vagt. Det behövs tempo och tydliga tidsgränser, säger talmannen, som samtidigt säger att tempot inte får vara så högt att partierna inte hinner ha samtal sinsemellan.

Han säger vidare att onsdagen samma vecka, den 5 december, är ett tänkbart datum för en statsministeromröstning.

L och C fortfarande nyckelpartier

Annie Lööf har konstaterat att det inte går att bilda en Alliansregering med stöd över blockgränserna. Det har hittills varit både hennes och Liberalernas linje.

L och C röstade tidigare nej till en regering med M och KD med hänvisning till att en sådan regering skulle ge Sverigedemokraterna stort inflytande.

Men nu kan L vara på väg att byta spår. Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm har skickat ut ett internt mejl till ett stort antal ledande liberaler i landet, där hon skriver att de nu behöver ”enas om vilka andra regeringsalternativ Liberalerna skulle kunna medverka till”. I helgen ska L ha möte med riksdagsgruppen och partistyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.